Шопов: Подкрепяме принципно ветото на президента

Булфото
share

Подкрепата за президентското вето върху Закона за чужденците в Република България е принципна. "Атака” много пъти се е обявявала за невъзможност за създаване на фалшиви критерии и възможности за платено гражданство.

Това каза пред журналисти в кулоарите на парламента заместник-председателят на ПГ на партия „Атака” Павел Шопов. "Ние гласувахме съвсем предвидимо. Това е нашата позиция, която сме отстоявали в продължение на няколко години. Гражданството не е въпрос на това някой чужденец да дойде и с фиктивни операции да внесе по някакви сметки дори несъществуващи пари. Тук става въпрос за нещо много по-важно и голямо – връзката между едно лице и една държава по отношение на гражданство е не само емоционална. Тя трябва да бъде и традиционна, и морална”, посочи Шопов.

"Не ме интересува каква е позицията на президента. Това е позиция на „Атака” и в предишни издания на Народното събрание, когато и ГЕРБ се опитваха да пробутват подобни разпоредби. Тогава техните критерии в цифрово изражение бяха други, бяха милион или половин милион. От „Атака” бяхме против такъв компромис на държавата и на обществото. Не може една връзка между гражданин на една държава и държавата да се крепи на пари”, добави депутатът. „В случая са правилни доводите, че тези пари не са реални, защото чрез адвокатски кантори се правят заобикаляния, внася се фиктивно пари и в държавата не постъпват дори и тези средства”, каза още Павел Шопов. Той определи като спекулации твърденията за нова коалиция между „Атака” и ГЕРБ.

Водещи новини

Още новини