Дончева: Такава политическа криза се разрешава с предсрочни избори

share

Според доклада на вицепремиера и вътрешен министър Цветлин Йовчев, изнесен пред Консултативния съвет за национална сигурност се посочва, че най-голяма заплаха пред сигурността на страната е кризата в Близкия изток, а обществено-политическа криза у нас е вторият генератор на рискове. Генералният проблем на България е вътрешен, а не кризата в Близкия изток.

Това заяви в интервю за БНР Татяна Дончева от "Движение 21". "Това е сегашната политическа криза, на която няма друго решение, освен предсрочни избори и слагане началото на смяна на системата с утвърждаване на определени принципи, които да осигурят повече морал. Няма как властта да продължава да настоява да стои. Има класически случаи за решаване на такива ситуации. Такава криза се решават предсрочни избори. Може да не са в рамките на месец или два. Но трябва да има хоризонт. Така беше преодоляна кризата през 1990, която не беше по-лека. Нови правила са задължителни", каза още Дончева.

Йордан Бакалов, бивш депутат от Синята коалиция, допълни, че една трета от доклада на Йовчев се е занимавал с бежанците, а останалата част с това как да останат на власт. "Явно демокрацията на България минава през пещерите на Анадола. Това не е продуктивно, не е български продукт протест на протеста. Това е патент на Ердоган. Относно самият доклад, не е работа на вътрешния министър да дава оценки дали едни избори ще решат положението или няма да го решат", каза още той. Бакалов се съгласи с мнението на Дончева, че изходът може да бъде само един, а именно предсрочни избори.

Водещи новини

Още новини