Извинението на Станишев - приятна изненада или популизъм?

share

Начинът, по който беше поднесено извинението на господин Станишев към българските турци заради Възродителния процес по време на съботния митинг беше объркващ, защото тогава не се разбра дали лидерът на БСП прави това извинение от името на цялата си партия, дали има мандат за това, за да го стори.

Това каза в сутрешния блок на БТВ журналистът Петър Карабоев.

Политиката и управлението са много сложни игри - това е факт. Не коментирам колко трудно или лесно е било, какви усилия е изисквал личният акт на извинение от страна на Сергей Станишев. За мен обаче е много трудно да приема точно този формат, това място и начин на извинение от страна на лидера на БСП, защото в този случай това извинение и начина, по който беше направено не го прави еднозначен и създава възможностите за много и различни интерпретации, коментира журналистът.

Историческо е изказването на лидера на БСП Сергей Станишев от митинга в събота, когато той се извини за Възродителния процес от името на партията, пряк наследник на извършилата го БКП, то е историческо, защото за първи път имаме извинение от лидера на тази партия, а нямаме просто признаване за извършването на този процес, коментира от своя страна депутатът от ДПС Четин Казак.

Както европейците успяха да забравят проблемите от войните и да се обединят, така и ние трябва да забравим събитията от този срамен процес и да се обединим в името на по-доброто бъдеще за страната ни, смята депутатът.

Когато казах, че този акт беше важен, аз говорех както от позицията на потърпевш от Възродителния процес, така и от позицията на народен представител от ДПС, посочи Четин Казак. А целта на митинга, според него, е била съвсем друга и точно този акт на извинение от страна на Сергей Станишев не е бил очакван и е бил приятна изненада.

Водещи новини

Още новини