Плевнелиев: Омразата разгражда държавата (видео)

share

През изминалите 24 години постигнахме много, но и много не успяхме да реализираме като общество и като държава. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след среща с президентите на Република България и председателите на Народното събрание от началото на прехода досега.

Мрачната сянка на комунизма остана назад. В основата на демократичния преход стои Конституцията, която гарантира не само разделението на властите, но и правата и свободите на българските граждани. Освен политическа, преходът донесе и икономическа  промяна - с връщането на частната собственост. Беше запазен етническият мир. За пореден път българите показаха своята толерантност, следвайки заветите на Васил Левски, каза държавният глава.

Политиците трябва да се вслушват повече в гражданите. Правилата трябва да се спазват. Трябва да направим така, че младите хора да не напускат страната, а да реализират своя потенциал тук. У нас все още няма пълна медийна свобода. Хората все още имат чувството, че задкулисието управлява процесите в страната, посочи Плевнелиев.

Трябва да се обединим около националните приоритети. Ако това стане, аз съм готов да работя и в посока промяна на Конституцията, заяви Росен Плевнелиев. Всеки от присъстващите днес държавници е различен, но има нещо, което ги обединява - България. За съжаление, политиците днес воюват не само като партии, но и като личности. Това е недопустимо. Когато политиците започнат да се мразят като хора, това изгаря мостовете помежду им. По този начин малко по малко държавата се разгражда. Това е проблем, който трябва да решаваме. Трябва да търсим консенсус по важните реформи в държавата. Важно е да не сбъркаме във важните за нацията моменти. На доброто трябва да се подаде ръка. Трябва да посочваме доброто и да надграждаме, каза още президентът.

На срещата присъстваха президентът Петър Стоянов, председателите на парламента от 1989 г. насам Александър Йорданов, Благовест Сендов, Йордан Соколов, Огнян Герджиков, Борислав Великов и Цецка Цачева. Поради лични причини не присъства президентът Желю Желев, а поради ангажименти - президентът Георги Първанов и председателят на 42-то Народно събрание Михаил Миков.

 

Водещи новини

Още новини