МС: С Бюджет 2014 ще се постигне ускорен икономически растеж

share

Правителството одобри и предлага на НС да приеме законопроект за държавния бюджет на България за 2014 година. Това стана ясно след заседанието на МС, предаде репортер на novini.bg.

Прогнозата на Министерството на финансите предвижда реалният растеж на икономиката през 2014 година да е 1,8%, а брутният вътрешен продукт да нарасне до 81,582 милиарда лева. Очаква се през следващата година инфлацията да е също 1,8%.

Целта на бюджет 2014 г. е да се постигне ускорен икономически растеж и да се реализира политика на стимулиране на ускорен икономически растеж и стимулирането му в средносрочен план. Променя се и наложеният през последните години макроикономически модел растежът да се задържа чрез фискалната политика. Прекратява се практиката да се добавя ограничен ресурс на всички ведомства, без това да е обвързано с реално постижим резултат. Стремежът е за оптимизиране на разходите на ведомствата.

Политиката на правителството е насочена към промяна по отношение на разпределението на публичните ресурси и използването на държавния бюджет като ефективен инструмент за извеждане на икономиката по пътя на устойчиво развитие, както и насърчаване на инвестициите и осигуряване на нужната социална политика за закрила на уязвимите слоеве на обществото.

Бюджет 2014 година се възстановява осъвременяването на пенсиите по швейцарското правило. Това ще доведе до увеличението им от 1 юли 2014 година с 3%, за което са предвидени допълнително 120 млн. лв. В законопроекта е предвидено увеличаване на тавана на пенсиите от 1 юли 2014 г. от 770 на 840 лв. В областта на пенсионната политика се запазва възрастта и допълнителния стаж на пенсиониране по чл. 68 от КСО на постигнатите през 2013 г. нива.

Правителството определи нов, по-висок размер на минималната месечна работна заплата от 1 януари 2014 г., съобщи пресслужбата на кабинета. Той става 340 лв. при 310 лв. сега. Минималната часова работна заплата ще бъде 2,03 лв., докато в момента е 1,85 лв.

Новият размер на минималната заплата отговаря на основните принципи на политиката по доходите по отношение на нископлатените работници. Той ще гарантира по-добро задоволяване на техните и на семействата им потребности, ще намали обхвата на "работещите бедни" и ще генерира по-оживени стопански процеси по линия на вътрешното потребление. Очаква се да доведе до изсветляване на доходи и намаляване на обема на сивата икономика.

Водещи новини

Още новини