Орешарски за мораториума: Лошо решение, ще го преразгледаме

Булфото
share

Ще намерим начин да преразгледаме това лошо решение, което е плод на политическа емоция, а не на рационален подход. Това заяви по повод решението на Народното събрание за мораториума за продажба на земя на граждани от ЕС премиерът Пламен Орешарски пред български журналисти в Брюксел. Той коментира темата при пристигането си за участие в заседанията на държавните и правителствените ръководители от Партията на европейските  социалисти и на Европейския съвет.

Премиерът съобщи, че очаква на утрешната среща с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу двамата да  разговарят за удължения мораториум, но и по други въпроси. Орешарски заяви, че ще направи всичко по силите на  изпълнителната власт за преразглеждането на това решение на  Народното събрание.

Попитан с каква позиция идва в Брюксел по отношение на бежанците у нас той посочи, че правителството има планове за  действие и работи, а капацитетът на България не е толкова голям, колкото е вълната към този момент. Има затруднения, призоваваме в страната да има повече толерантност, защото местният патриотизъм "бежанците да не бъдат тук, а другаде" не върши  работа, тези хора няма къде да отидат извън България, заяви Орешарски.

Попитан как настоящото положение с бежанците у нас се отразява на стремежа на България за членство в Шенген, премиерът отговори: "противоречиво". От една страна трябва да покажем, че сме в състояние да опазим границите си и ми се струва, че нямаме бележки досега по този аспект, посочи той. Специалистите на "Фронтекс" у нас имат преки наблюдения как се справяме. От  друга страна отделни ксенофобски истерии, които развихряме, не са добър атестат не само за Шенген, а въобще за репутацията ни като страна, коментира премиерът. По неговите думи седемте хиляди бежанци не са изпитание за  границата ни, а за това как ще ги посрещнем и настаним. Преди бежанската вълна имахме малко под 2000 места, нормално е да имаме трудности, в последния момент оборудваме изоставени казарми, училища, под не особено дружелюбния поглед на местното население, в което и населено място да се насочим, поясни премиерът, цитиран от БТА.

Не бива да създаваме очаквания, че ще бъдат покрити всички разходи, заяви Орешарски в отговор на въпрос за финансовата  помощ, която България може да получи от ЕС за бежанците. Солидарността в този момент е важна, каквато и част от разходите да бъде покрита (с външна помощ), надяваме се да не бъде съвсем малко, добави той.

Водещи новини

Още новини