Кунева: 4 млн. декара земя пустеят

Булфото
share

Кой притежава и защо се продава един фонд „Доверие“? Кой управлява бежанската вълна в България? Тези въпроси зададе в сутрешния блок на БНТ лидерът на движение „България на гражданите“ Меглена Кунева. Колко чужденци чакат на опашка, за да купят земя, попита още тя.

Депутатите ще се откажат от мораториума, никой не разчита на тези дето крещяха за мораториум за продажба на земите. Те знаят, че нищо няма да излезе. По удобно им е така. Вместо да говорим кой притежава и как се стигна до руски инвестиционни фондове. Защо се продава "Доверие", защо не знаем състоянието на бежанската вълна. А България е трета след Германия и Швеция по количество бежанци, каза Кунева.

Според нея основният проблем е, че 4 млн. декара земя пустеят. А се мислим само за големите. Никой не мисли за малките собственици на земя, които не могат да я обработват. "Българската земя не е ясно от кой се притежава. В инвестиционните фондове има руски граждани и от цял свят. Това мятане в парламента е еврограждани да не идват у нас. Бъдете сигурни, че няма швейцарци с лилави крави, които да искат земята ни, нито французи нито германци", аргументира се бившата преговаряща с ЕС.

Кунева твърди, че няма страна от ЕС, която да има повече от 7-годишен преходен период. Само Полша има 12- годишен, защото е съсед на Германия, която е икономически гигант. Тя направи аналог, че такъв проблем би бил в България към Турция. "Депутатите ще се откажат от мораториума. Ще обяснят колко е лош ЕС и ще се откажат. Това не е в интерес на България. Няма управление на земята. Питам Насърчителна банка дала ли е заем на земеделски производител? Защо не говорим за пустеещи земи. Турция няма право да купува българска земя, нито руснаците нито китайците", обясни Кунева.

Водещи новини

Още новини