ГЕРБ: Управляващите търсят комфорт в парламента

share

Става ясно, че след като лидерите не присъстват в пленарна зала, за подкрепят собствените си правителство, трябва Иван Иванов да гласува в пленарна зала и да осигурява кворум. Той беше отстранен от длъжността заместник-министър на вътрешните работи, благодарение на вас медиите. Конституционният съд трябва да се произнесе по случая.

Това обяви Десислава Атанасова от ГЕРБ на пресконференция. Управляващите търсят по всякакъв начин комфорт. Недопустимо е уволнен министър да се върне и да гласува важни закони за България. Според Конституцията, щом този човек е бил назначен за министър и впоследствие уволнен, той няма право да сяда в депутатската банка, категорична беше Атанасова. Същият този човек дори задава въпроси за парламентарен контрол на министрите. Резонно ще се появи въпросът в какво качество, дали като назначен и освободен заместник-министър или като народен представител, попита Атанасова.

Цецка Цачева допълни, че с всички тези действия управляващите продължават да сриват рейтинга на парламента. Ние сме внесли този казус в Конституционния съд и очакваме тяхното решение. Случаят с Делян Пеевски също търпи своето развитие. Ако, се окаже, че Пеевски има право да бъде депутат отново, това означава, че той отсъства неправомерно от работа в последните месеци, заключи Цачева. В усилията си да осигурят работещ парламент, парламентарно представените партии, които осигуряват мнозинството, прибягват до услугите на лица, които първоначално избрани за народни представители, се пробваха да влязат в изпълнителната власт. Усилията им се оказаха несполучливи, тъй като бяха освободени. Към настоящия момент с тяхна помощ се опитват да осигуряват кворума в парламента и гласуването и приемането на законопроекти и решения, допълни Цачева. Тя добави, че единствено народен представител, избран за министър, след освобождаването му от министерския пост може да се върне и да продължи мандата си на народен представител.

Водещи новини

Още новини