Плевнелиев: Целта на политиците не трябва да бъде докопването до каците с мед

share

Надявах се организираното противопоставяне на протестиращи срещу контрапротестиращи да е останало в миналото. За съжаление не е така. Всички искаме работещи институции и демокрация. Не може разделянето на нацията да бъде цената на успеха за който и да е политик.

Това каза президентът Росен Плевнелиев в предаването "Панорама" по БНТ. Стоя зад думите си, произнесени в това студио, че свалям доверието си от кабинета на Пламен Орешарски. Въпросът за назначението на Делян Пеевски не е кой, а защо назначиха такава спорна кандидатура, продължи Плевнелиев. Не искам да бъда силен президент. Искам да бъда полезен президент. С инициативата "Диалог с гражданите" се опитвам да постигна точно това. Каня всички протестиращи, включително и тези, които са пред Президенството всеки ден и искат моята оставка. Тези хора бяха чути и поставиха своите проблеми и въпроси, категоричен беше Плевнелиев. Президентът отрече за какъвто и да е конфликт с Маргарита Попова. Тя се справя добре с поставените й задачи. Не може да има разделение между нас. В Президенството се работи професионално и експертно, допълни той.

ГЕРБ също носят вина за случващото се в парламента, даде своя коментар Плевнелиев за провалените парламентарни заседания. Институцията Народно събрание е с рекордно нисък рейтинг. Там процъфтяват партизанските битки и процедурните хватки. Всички политици в България, включително и аз, трябва да се замислим за това, обяви президентът. Хората поставиха категорично своите искания, виждания и проблеми. Въпросът е дали решаваме тези проблеми, запита той. Политическото противопоставяне е част от демокрацията, но по националните въпроси трябва да има обединение. България се нуждае от много реформи, някои са жизнено важни и трябва много работа, а не дребни политически боричкания. Трябва да търсим национално отговорната позиция. Нямам специално отношение към герб, заяви още Плевнелиев.

Президентът коментира и спорното предложение от страна на БСП за връщане на Параграф 12. Държавна сигурност трябва да отиде в музея. Трябва да приключим веднъж за винаги с комунистическата действителност. Категорично заявявам, че не мога да подкрепя връщането назад. Категорично не подкрепям връщането на параграф 12. Ако параграф 12 се върне във вида, в който съществуваше, аз ще наложа вето. Има решение на проблема без да се стига до този акт, каза Плевнелиев. Целта на политиците не трябва да бъде желанието да се докопат до каците с мед. Буров го е казал преди години: Целта на политиците са пържолите, жените и парите, парите, парите... Не трябва да крием нищо, когато управляваме каците с мед. Първата каца с мед е къде се държат държавните пари. Втората е обществените поръчки. Третата голяма каца с мед е приватизацията. Трябва да има прозрачност при управлението на тези каци с мед, обясни президентът.

Той говори и по темата за олигархичните кръгове. Олигарсите в България са една шепа хора. Те зависят от държавата. Те не могат да живеят без държавата. За мен е много важно да дадем решението на този проблем. То е много лесно. Посочваме каците с мед и виждаме кой се е облажил от тях, разкри Плевнелиев. Трябва да сме наясно, че не всеки богат човек е олигарх. Има много бизнесмени, които са спечелили парите си с честен труд и много работа. Аз вярвам, че българския елит е много отговорен. Решението на днешните проблеми е единствено диалога. Аз няма какво да крия от българската нация, завърши Плевнелиев.

Водещи новини

Още новини