Кабинетът с план за съживяване на Северозапада

share

Трите области на Северозапада – Видин, Монтана и Враца, най-вероятно ще могат да получат през следващия програмен период европейски средства, определени само за тях. Това ще стане чрез вътрешна програма, създадена специално за подпомагане на най-бедния регион на България.

Тези средства няма да са извън вече договорената финансова рамка за страната, а ще се отделят от тях.  Според Сергей Станишев това се налага, тъй като предишното правителство е пропуснало възможността да договори пари специално за този регион  и то извън общите средства, така както са направили други европейски държави.

Правителството е предложило  тази интегрирана инициатива да бъде включена в Споразумението, което предстои да се подпише с ЕК за следващия програмен период.

"Това е изпитание за региона, за първи път се прави в България, но шанса е огромен", обясни Дора Янкова.

По думите й всички – областни управители, бизнес, кметове трябва да  седнат и бързо да изведат конкретните неща, които трябва да се направят в различите направления, и да се види всичко това каква добавена стойност ще даде на региона  - като заетост, образование, здравеопазване, инфраструктура и др.

За да не се получи набор от отделни проекти, които в крайна сметка да не доведат до очакваното съживяване на Северозападния регион и неговата конкурентоспособност, към вицепремиера Златанова ще бъде създаден специален екип, който да подпомогне местните власти  при изработването на  този интегриран общ подход.

Водещи новини

Още новини