Миков прикани Борисов за решение за вота за недоверие

share

Председателят на Народното събрание/НС/ Михаил Миков е изпратил писмо до лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, в което цитира  текстове от парламентарния правилник, отнасящи се до процедурата по вот на недоверие. В него се припомнят последствията, ако и утре не се събере кворум в пленарната зала, съобщава  пресцентърът на НС.

Съгласно изискванията на чл. 105, ал. 1 от ПОДНС  "разискванията по проекта за решение за гласуване на вот на  недоверие започват не по-рано от 3 дни и не по-късно от 7 дни от постъпването на предложението". Смисълът от включването на този текст е двояк - от една страна,е в полза на вносителите на  вота, а от друга - цели да предотврати възможността мнозинството да осуети разглеждането на въпроса за отговорността на  правителството, пише Миков. Днес обаче народните представители от ПГ на ГЕРБ, въпреки че  присъстваха физически в пленарната зала, не се регистрираха за  участие в заседанието и така попречиха на провеждането на разисквания, които самите те бяха поискали, се посочва в текста.

Михаил Миков изразява убеденост, че вотът на недоверие като висша форма на политическа отговорност, трябва да се обсъди и  гласува своевременно, за да има смисъл и посока. На свой ред,  посочва парламентарният председател, не мога да си представя, че мнозинството би помислило да попречи на възможността за търсене на отговорност от правителството, като провали кворума на  заседанието.  Такова неинституционално поведение представлява тежко посегателство срещу парламентаризма и представителната  демокрация, независимо кой го е реализирал, заключава Миков, цитиран в съобщението.  И припомня, че заради случилото се днес, разискванията по  внесения от ГЕРБ вот могат да започнат най-късно утре /26  септември/, това е и последният възможен срок, пише БТА.

"Ако до този момент това не се е случило, ще отпадне възможността за провеждане на обсъждания по предложението и няма да може да се проведе и гласуване на проекта за решение", подчертава Михаил Миков. Обичайна практика е вносителите на едно искане да полагат  дължимата грижа то да бъде уважено, напомня той на Борисов. Председателят на НС приканва депутатите на ГЕРБ и бившия премиер да се регистрират за участие в утрешното заседание на Народното събрание, ако държат на внесения вот и мотивите за него.

Водещи новини

Още новини