Президентът: Притеснява ме разединението на нацията

share

Нацията не може да бъде разделена, въпреки опитите, които се правят. Има много неща, които ни свързват и те са този здрав фундамент, върху който ще се надгражда. ... Разбира се, съм притеснен от опитите за раздяла на нацията", заяви президентът Росен Плевнелиев, пише "Труд".

Според него нацията се нуждае от диалог и постигане на консенсус по няколко важни приоритета. "Един от тях може да бъде излизането от политическата криза, в която се намираме", посочи той.

"Аз не искам да се стига до негативния сценарий за трайна дестабилизация. Надявам се да тръгнем по позитивния сценарий. А той означава само едно: граждани и политици, заедно, стъпка по стъпка в правилната посока -за европейска демокрация и институции, работещи в интерес на хората", допълва държавният глава.

В интервюто той коментира и обвиненията към него, че прекалено рано е заел страната на протестиращите, заявявайки, че сваля доверието си от кабинета: "Управляващите мерят с двоен аршин. Когато по време на февруарските протести отидох на протеста, поканих протестиращите в президентството, изпратих исканията им на всички институции - тогава бях независимия президент... Този път обаче, управляващите стартираха вълна от действия срещу мен, въпреки че не правя нищо по-различно от това, което правех и март месец."

На въпроса какво мисли за политиката на кабинета „Орешарски", държавният глава заяви: „Иска ми се да видя по-смели реформи. Вместо сметките на хората да паднат с 5% по един административно-команден начин, да работим за това сметките на хората да паднат не с 5, а с 50 % чрез инвестиции във възможно най-смислените приоритети в българската енергетика - енергийната ефективност, санирането на сградите, енергийна диверсификация и либерализация".

Другите ключови реформи според него са в секторите „Сигурност", здравеопазване и образование.

Водещи новини

Още новини