България ще изтегли поредния си заем

share

Този път се планира заемът да бъде извършен чрез Германия като се пласират повече от 700 милиона лева като облигации. Предвижда се те да бъдат емитирани от германските банки, отбелязва на страниците си вестник „Преса”.

Новаторският подход на правителството е продиктуван от факта, че срокът, който е необходим да бъде подготвена процедурата е сравнително по-кратък. Ако бъде взето решение от кабинета да излезе на международните пазари от собствено име, това ще отнеме доста време.

Теглим заем в размер на 360 млн. евро. Повече от три месеца ще бъдат необходими да бъде подготвена емисията, проспекта, както и документите свързани с него.

С цел този срок да бъде максимално съкратен ценните книжа ще минат през германските банки. Експерти са категорични, че по този начин ще се спести технологичното време. Освен това според прогнозите лихвите ще бъдат доста по-ниски и изгодни за страната ни.

Очаква се управляващите да бъдат готови до изготвянето на проекта до няколко дни. След това той ще бъде предложен за обсъждане на заседание на Министерския съвет.

Междувременно стана ясно, че финансовото министерство е поискало от Брюксел да отложи с 6 години въвеждането на по-висок акциз на метана. Отговорът на молбата ни ще стане ясно до края на октомври.

Водещи новини

Още новини