Железничарите с ултиматум: Искаме 10% увеличение на заплатите

share

След като пощальоните ултимативно поискаха увеличение с 10 процента на заплатите, сега същото искане идва и от страна на железничарите, научи “Труд”. Синдикалните организации в БДЖ и Национална компания “Железопътна инфраструктура” вече все по-трудно удържали членовете си, които настоявали за промяна нагоре във фиша за заплата.

Да, вече изпратихме писмо с искане да бъдат увеличени възнагражденията в жп транспорта, потвърди пред “Труд” Петър Бунев, председател на жп синдиката към КНСБ. Според него в предстоящите преговори за новия колективен трудов договор (КТД) в железниците ще настояват за увеличение на възнагражденията, което да покрива натрупаната инфлация от 1 октомври 2008 г. досега. Тогава за последно бяха увеличени доходите на служителите в БДЖ и НКЖИ. Справка с данните на Националния статистически институт за инфлацията от октомври 2008 г. до август 2013 г. показва, че за периода цените на стоките и услугите у нас са скочили с 9,8%.

Според Бунев преговорите по новия КТД ще започнат в началото на октомври. В случай че синдикатите постигнат целта си, новите заплати трябва да влязат в сила от декември или януари догодина.


Ние също настояваме за повишаване на възнагражденията на работещите в жп транспорта, заяви пред “Труд” председателят на жп синдиката в КТ “Подкрепа” Розен Зарков. Според него още утре или вдругиден в профсъюза ще заседава секторен съвет по проблемите на жп транспорта, на който ще се обсъдят всички проблеми на работещите в сектора.

Синдикатът на локомотивните машинисти също е изпратил писмо до Министерството на транспорта и до ръководството на БДЖ, в което се настоява за подобряване условията на труд. Състоянието в момента е плачевно. Машинистите трябва да си носят чаршафи, за да могат да поспят в стаите за почивка, които са страшно мизерни, каза председателят на синдиката Георги Манолов.

Все повече жп структури са готови да се включат в протеста на служителите на пощите, който е насрочен за 25 септември пред Министерския съвет. На него се очакват поне 1500-2000 пощенци. Те ще настояват за увеличение на заплатите и изработване на спасителен план за държавното предприятие.

Водещи новини

Още новини