Ексдепутат от БСП: Комунистите се превърнаха в олигарси

share

Влязох в БСП след 1989 г. , когато дойде промяната на БСП. Връчил съм десетки членски карти, които се определят като социалисти, а не като комунисти. Това заяви пред БТВ бившият депутат от БСП Георги Близнашки, който не спира да протестира срещу правителството на Пламен Орешарски.

Той ше наречен новия поп Кръстю на БСП от зрители по телефона. Такава роля ми се падна, отговори смирено Близнашки. Той призна, че на протестите лице в лице се е срещнал с хора, с които са водили тежки политически битки. Близнашки каза, че ще остане до край на протестите и няма да се откаже. Ако остане последния човек на площада, аз ще бъда вторият до него, отсече ексдепутатът.

Журналистът Александър Симов, който е член на БСП призна, че също е бил на протеста срещу назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Той обаче се отказал на четвъртия ден, когато протестът бил идеологизиран в десния спектър. От едната страна се изкарваха, че са красиви, умни, успели, а от другата страна са грозните, старите, тъпанарите, изцепи се социалистът.

Да излизаш на протест с десницата ми изглежда като танц с дявола, каза Симов. Това са интелигентни хора, отговори Близнашки. Всяка политическа сила ще се опитва да експлоатира този протест, това е нормално. Големият враг всъщност е олигархията. Собствеността така се трансформира, че част от комунистическата партия се превърна в олигархия, която назначава своите кадри, отсече Близнашки. В момента има хора, които имат толкова имоти и толкова пари зад граница, че обидата "червени боклуци" е нищо в сравнение с това.

Това не е битка срещу олигархията, защото зад протестите също прозират олигархични интереси. ГЕРБ, Реформаторският блок смучат като вампири енергията на протеста, отговори Симов. На практика протестът консолидира БСП така, че унищожи идеята за нов ляв проект. Това не е вярно, в партията цари безнадеждност, отговори Близнашки. Да промениш левицата чрез десницата е все едно да очаквате с проститутка да промениш църквата, отговори Симов. Десницата не искат да има левица в България, добави той.

Водещи новини

Още новини