Местан: Конфликтът днес не е между протестиращи и управляващи

share

Стартът на първата есенна сесия на 42-то Народно събрание се разполага в контекста на една ужасна хуманитарна катастрофа, която изживява Сирия заради режима на Башар Асад. Това каза от парламентарната трибуна председателят на ДПС Лютви Местан.

"Международната общност и България не могат да останат безучастни. Призоваваме правителството да изготви една активна позиция за предотвратяване на по-нататъшната трагедия", добави той.

"Ако трябва да се върнем в България, трябва да кажем, че есенната сесия е натоварена със сгъстени очаквания. Понеже българското общество е поляризирано, такива са и очакванията - от предсрочни избори, до провеждане на реформи. Не може обаче протестите да се използват за нереализирани партийни мераци. Конфликтът днес е между протестиращите и политическата система като цяло. Тежка заблуда е да мислите, че конфликтът днес е между протестиращите и управляващи. Конфликтът днес е между протестиращите и политическата система като цяло. Въпрос на политическа отговорност е ние да не съучастваме в процеса на делегитимирането на партийната, политическата система в България, защото нищо по-добро не е измислено. Отношението към протестите са мерило за политическа зрялост. Неприемливо е отричането на протеста. Също така, обаче, няма как да приемем всеки протест като основание за дестабилизиране на институциите, като основание за оставка. За ПГ на ДПС няма съмнение, че животът на кабинета на Пламен Орешарски ще се определя от това кой протестира по-силно. Животът на кабинета зависи от социалната му активност”, каза Местан.

"Един от силните акценти на протестите е монополите. Има ли наивник, който да твърди, че монополите са паднали от Марс или са продуцирани от Орешарски за един ден? 2% от фирмите усвояваха над 90% от всички средства и от оперативните програми, и по линия на обществените поръчки. Ето това е механизмът за продуциране на монополите”, заяви Лютви Местан и добави: „Ние имаме ясен ангажимент да водим ясна антимонополна политика”.

Водещи новини

Още новини