БСП: Не е изненада, че ГЕРБ ще се опитат да яхнат протестите

share

В Сирия трябва да се постигне мирно разрешение на конфликта. БСП изразява своята солидарност със сирийския народ и категорично осъжда използването на химическо оръжие срещу цивилни граждани. Настояваме за незабавно спиране на огъня и от двете страни и настояваме за осигуряване на хуманитарни коридори.

Това каза Янаки Стоилов от БСП на пресконференция. Според нас, трайно решение на конфликта може да бъде постигнато само с политически средства. За БСП участие на България във военна операция в Сирия е недопустимо. Призоваваме международната общност към въздържане от действия. Изразявали сме своята готовност да окажем съдействие на емигранти, но като се отчитат пределите на българския капацитет в това отношение. Очакваме в първото заседанието на Комисията по външна политик утре да се обсъдят тези въпроси, добави Стоилов.

БСП е убедена, че единственият начин за решаване на кризата е преговори. Българското правителство трябва да продължи да работи за намирането на мирен изход от кризата. МВР трябва да засили охраната на националната граница и същевременно да всички агенции да се грижат за бежанците намиращи се на територията на България, каза Деница Златева, депутат и член на комисията по външана политика. Нееднократно сме заявявали своята подкрепа на процеса на демократизация на страните от Африка и мирно разрешаване на конфликта в Сирия. Категорично смятаме, че подобно потъпкваме на международното право – използване на химическо оръжие – не помага за демократичното решаване на конфликта. БСП е против използването на такива средства, посочи още Златева.

На въпрос за концерта на Роджър Уотърс и надписа "оставка", Янаки Стоилов отказа да коментира и допълни, че музикантът е с ясно изразени леви и пацифистки убеждения. Депутатът от Коалиция за България коментира и вчерашните изказвания на Бойко Борисов. Никой не може да ни забрани да се изказваме по важните национални въпроси. Ние сме готови да разговаряме с ГЕРБ. Те показаха ясно желание да се противопоставят на нашите предложения, но това не трябва да стига до конфронтация. За нас не е изненада, че бившите управляващи ще се опитат да яхната протестите. Това няма да допринесе за намаляването на противопоставянето в българското общество. Нашата цел е да работим и да покажем на гражданите, че правим всичко в тяхно име, категоричен беше Стоилов.

Утре очаквам протестите да преминат мирно и без проблеми. Всички граждани трябва да имат правото да изразят своето мнение, но това трябва да премине без инциденти. Разбира се, че очаквам ГЕРБ да призоват своите симпатизанти пред парламента. От наша страна няма никаква организация и структурите на БСП не се готвят за шествия в София, обясни Стоилов. Парламентът няма да избяга от своите отговорности. Ние не настояваме президентът незабавно да свика КСНС. Ситуацията в Сирия трябва да се разглежда внимателно и всички решения, и действия да се взимат внимателно. Трябва да отстояваме нашите национални интереси и да спазваме всички международни правила, категоричен беше Стоилов.

Водещи новини

Още новини