Янаки Стоилов се обяви против въвличането ни в сирийския конфликт

share

Във връзка със сирийската криза и евентуална военна атака от страна на Запада срещу близкоизточната страна, заместник-председателят на ПГ на Коалиция за България Янаки Стоилов заяви пред БНР, че страната ни не бива да се ангажира с военно участие в конфликта.

Никак не искам да подценявам въпроса за Сирия. Ситуацията в Сирия от една страна не е толкова нова, ние вече имаме опита от други подобни конфликти, но трябва да кажем, че този пореден конфликт носи много по-голяма интензивност, отбеляза Стоилов, който е председател на комисията по външна политика в НС.

Според него въпросът със Сирия изисква сериозна и задълбочена дискусия. Стоилов подчерта, че за първи път от много години позициите на Великобритания и САЩ не съвпадат.

Имаме опита от това, което беше наречено "Арабска пролет", трудността идва от там, че интензивността на конфликта в Сирия е много висока, трудно някоя от страните ще прояви достатъчно конструктивност и сдържаност.

България трябва едновременно да покаже разбиране за тежестта на проблемите и в същото време - да не допринасяме за ожесточаване на конфликта, да не се допринесат различни геополитически проблеми към него. Нашата позиция може да бъде доста солидна и да създава възможности за развитие във времето. До сега различните страни се опитват да са доста предпазливи и да предвидят последиците, каза още Янаки Стоилов.

По отношение на бежанска вълна той смята, че капацитетът ни е почти изчерпан. Той не изключва възможността да се оказва помощ на пострадали сирийски граждани в конфликта, което е позиция, изразяваща съпричастност. Но в същото време е необходимо да се засили контрола по границите, смята той.

Запитан с какъв документ трябва да излезе българският парламент за ситуацията в Сирия, Стоилов каза, че това може да бъде декларация или решение.

Ако трябва да говоря лично за моя позиция, аз смятам, че България не бива да се ангажира с военно участие в този конфликт, но темата е твърде сложна, заяви Стоилов.

Той е на мнение, че трябва да се използва направеното от Съвета по сигурност към Министерски съвет и парламентът да излезе с етапна позиция, която да отчита развитието на обстановката в и около Сирия.

Още в началото на есенната сесия ще внесем предложение за декларация за националните задачи и приоритети в рамките на мандата на 42-ото Народно събрание. В тази декларация ще изразим и нашите виждания по основните въпроси за възстановяване и развитие на икономиката, за овладяване на демографския срив, за прекратяване на порочните зависимости между бизнес и политика.

Така че очакваме и другите парламентарни групи да се включат, заяви Стоилов.

Водещи новини

Още новини