Кристалина Георгиева: Кризата в Сирия е уникална

share

Кризата в Сирия е уникална спрямо това, което се случва по света, с три неща, заяви Кристалина Георгиева – еврокомисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакция при кризи, в интервю за предаването "Неделя 150" на БНР.

"Първо, кризата има етнорелигиозен характер. Това е гражданска война, в която хората се избиват, не само защото си представят по друг начин да се управлява страната им, а защото едните са сунити, а другите алауити, т.е. християни”, заяви Кристалина Георгиева.

Втората причина кризата да бъде уникална, според Кристалина Георгиева е това, че международната общност не е в състояние да се обедини за това какъв е пътят за нейното решение.

"Съветът за сигурност до ден днешен не е приел дори хуманитарна резолюция. Не са могли да се съгласят, че избиването на цивилни от която и да е страна е престъпление. За него в 21-ви век няма място", категорична е еврокомисар Георгиева.

Тя допълни, че третият елемент на уникалност на тази криза е търпимостта към така нареченото международно хуманитарно право.

"Там се избиват лекари, стреля се по линейки, атакуват се хуманитарните конвои. Вече 31 души хуманитарни работници са загинали, а в същото време има търпимост към това ние да разрушим нещо, което сме го постигнали на гробовете на милиони хора, загинали във войни. Дори и във войната трябва да има някакво уважение към законите на войната – да не се избиват цивилните, да не се третират нехуманно пленените, да не се стреля по доктори”, категорична е Кристалина Георгиева.

Водещи новини

Още новини