Даниела Бобева: Държавата трябва да подпомага малките фирми

share

"В условията на криза държавата трябва да подпомага малките фирми, включително и тези, в които работят лица с ограничена трудоспособност", каза вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева след среща с национално представителните организации на хората с увреждания в Министерски съвет.

Тя заяви, че данните за участие на специализирани предприятия и кооперации на хората с увреждания показват, че в обществените поръчки през 2008 г. са проведени 25 процедури, през 2011 г. само една, а от началото на 2013 г. – 5. Процедурите, в резултат на които е възложена поръчка изцяло, са били 14 през 2008 г., през 2009 г. са били две, а през 2011 г. е нямало. Бобева посочи, че е незначителен броят на обществените поръчки, в които участват специализирани предприятия.

„През 2008 г. са сключени договори за 14 милиона лева, докато през 2013 г. за 458 000 лева. Решихме да погледнем какви проблеми стоят зад цифрите и бихме ли могли да подпомогнем участието на тези специализирани предприятия в обществените поръчки. Обсъдихме самите текстове оперативно, ще имаме малко корекции. Законът цели подкрепата на участието на малките и средните фирми в обществените поръчки”, добави Даниела Бобева.

Водещи новини

Още новини