Орешарски: Плевнелиев няма сериозни аргументи за ветото

Булфото
share

Министър-председателят Пламен Орешарски се среща с патриарх Неофит в Троянския манастир.

Преди това той посети Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак. След като разгледа изложението Орешарски заяви, че е силно впечатлен от него след реконструкцията му. По думите му уникалното е, че то се  самоиздържа. Според министър-председателя държавата може да  помага с изграждане на инфраструктура, за да се направи по-лесен достъпът до такива места като изложението и Троянския манастир. За занаятчиите също могат да се създадат по-добри условия,  например по отношение на данъчното облагане, както и по  отношение организацията на тяхната дейност, допълни Орешарски.

За утрешното прегласуване на актуализацията на бюджета той  каза, че не се притеснява. "Аз неколкократно казах, че няма сериозни аргументи за ветото и силно се надявам, че ще бъде преодоляно. Не е случаен фактът, че социалните ни партньори и работодателските организации имат единодушно мнение, че актуализацията е необходима. Виждаме в аргументите, прокрадват се и между становището на президента и експертите, които са му готвили това становище или учудващо непознаване на бюджетната материя, или умишлено манипулиране. Икономистите, защото тези, които са разбрали за какво става въпрос, не коментират по никакъв начин, а тези, които вие цитирате, да прочетат малко по задълбочено, че ние не изменяме лимита за нетния дълг, което означава, че няма да има нов дълг", подчерта премиерът.

"Надявам се утре преодоляването на ветото да бъде факт, за да можем действително да променим някои политики, които никой не  харесваше последните три години и половина, в това число и ръководството на ГЕРБ, които уволниха бившия съставител на този  бюджет", допълни Пламен Орешарски.

Той каза още, че не се изменя лимитът на нетния дълг, което означава, че няма да има нов дълг. "Единият милиард, който предстои да се емитира, е  дълг, с който ще се изплатят стари дългове. Това не е дълг на нетна основа, поясни министър-председателят.
 

Водещи новини

Още новини