БСП: Намаляваме два пъти цената на дървата за огрев (видео)

share

Подготвихме промени в Закона за горите, които ще гледаме в Народното събрание още през септември. В предишния парламент бяха приети лобистки поправки в закона. Ние целим да спрем безконтролната сеч и да спасим българската гора. Това каза на пресконференция депутатът от БСП Корнелия Нинова.

"Очакваме цената на дървата за огрев да се намали два пъти. Това е важно, защото зимата наближава и много хора ни се обаждат с искане за намаление на цената", добави Нинова.

Председателят на Комисията по земеделието и храните към Народното събрание Светла Бъчварова каза, че промените в закона ще бъдат гледани приоритетно в комисията в началото на септември. "Има текстове в Закона за горите, които представляват правна празнини и изобщо не действат. Разработи се един пакет с мерки, които ще влязат още септември в парламента. С тези промени осигуряваме равен достъп на всички малки и средни фирми да преработват дървесина. Отпада текстът, който даваше възможност единствено на големи фирми да сключват договори за срок от 15 години. Предлагаме изцяло да отпадне чл. 213, ал. 2 от Закона за горите, който даваше преференции за добиване на дървесина. Всички фирми, които работят в горският сектор, имат равен достъп да участват в търгове и да сключват договори. Един от проблемите в Закона за горите е тоталното спиране на залесяването през последните години. От 50 000 декара залесявани през 2008 година, през 2011 година са залесени едва 10 000 декара. По този начин срокът за залесяване след пожари, например се намалява от 7 на 3 години. Дава се възможност на всяко едно физическо лице да добива дървесина или да купува дърва на корен, според списъци при кметовете на всяко едно населено място. По този начин ще се намали цената на дървата за огрев два пъти. Цената за иглолистната дървесина от 5 до 12 лева, а широколистната 12 – 16 лева”, обясни Бъчварова.

В отговор на въпрос кога ще се проведе извънредното заседание на парламента, Нинова каза: "Председателят на парламента провежда разговори с парламентарните групи. Скоро ще има информация кога ще се проведе то. Ние оставаме на позицията си "за" актуализацията. ГЕРБ правят опити за нескопосани процедурни хватки. Би трябвало да са по-добре подготвени. Ние искаме да има смислен дебат в парламента, ние сме готови за това. Готови сме с аргументите си, готови сме за един смислен дебат, тук сме, когато ни извикат за заседание".

Водещи новини

Още новини