"Атака" има две условия към Македония за еврочленство

share

„Атака” осъжда всички управления на България, които не са създали противодействаща на македонизма нова официална политика на България за отричане на македонизма, поддръжка на българщината и спиране на денационализацията на българската народност в Македония, каза народният представител от ПГ на „Атака” Адриан Асенов от името на парламентарната група.

„Не приемаме позицията на всички управляващи досега, които не обвързват с подкрепата на България към този режим за членство в ЕС конкретни условия. „Атака” настоява да бъдат поставени две основни обвързващи условия, които бившата югославска република Македония да проектира и реализира с целия си държавен апарат и едва след тяхното изпълнение да бъде дадена подкрепа за членство в ЕС. Тези условия са прекратяване на присвояването и фалшифицирането на българската история и култура и прекратяване на репресиите на българите в Македония, включващи полицейско наблюдение и тормоз, преследване, дискриминация, културен геноцид”, заяви Асенов.

"Благодарим на българските организации и българите в Македония. Сега имаме исторически шанс, който няма да се повтори. Искам да призова българското правителство да използва този исторически шанс, който няма да се повтори – без капчица кръв с умела дипломация и държавна политика да постигнем българския национален интерес”, добави той.

„Преди 4 дни станахме свидетели на поредната лекомислено дадена подкрепа и обещание за подкрепа за членство в ЕС от страна на българското правителство. Докато предишното правителство щедро и безотговорно даваше обещания за подкрепа на ислямистка Турция в ЕС, без да се съобразява, че в дългосрочен план това ще доведе до края на българската държава, то това правителство, както всички преди това, даде лекомислено обещание на бившата югославска република Македония за подкрепа за членство в ЕС. Ще ви обърна внимание какво представлява бившата югославска република Македония и какво ще легитимираме в ЕС, ако ние, като отговорни пред историята български държавници, не си свършим работата. Това е една изконно българска земя, люлка на българското възраждане, в която след сръбската окупация са премахнати и забранени 641 български училища, 1031 български учители, 761 български църкви, 54 български параклиси, 48 български манастири и 6 митрополити, 855 български свещеници. В началото на 30-те години на 20-ти век с цел изкореняване на българщината в Македония комунистическият интернационал създава една от най-човеконенавистните и жестоки доктрини на света – доктрината на македонизма. Процесът на македонизиране на българското население във Вардарска Македония след 1945 г. добива характер на класически геноцид. Данните говорят, че приблизително от 1 милион християнско население заради защитата на собствения си български език и идентичност са убити без съд и присъда около 23 000 души. 130 000 са осъдени на затвор – между 10 и 15 години. Около 200 000 са изселени от родните си места. Общо около 300 000 души са постоянни наблюдавани и малтретирани от службите за сигурност, включително и до днешния момент”, обясни депутатът.

„Бившата югославска република Македония е пряк наследник на този режим. Съгласно конституцията на държавата цялото българско население според доктрината македонизъм е обявено за македонско. Политиката на държавата си поставя за цел под маската на запазване на конституционното име да легализира извършения културен и всякакъв геноцид след Втората световна война. Всички граждани на държавата, които се опитват да говорят открито за историческата си идентичност на т.нар. македонски народ, и днес се наблюдават от службите за сигурност. Смисълът на тази държавна стратегия е да защити позицията пред европейската и световната общност, че процесът на дебългаризация във Вардарска Македония е приключил и българското население е приело новата, макар и по изкуствено наложен начин, идентичност. Поради тази причина всички партии в страната, целият държавен апарат и елит са създадени и се контролират от службите за сигурност”, каза още Адриан Асенов.

Водещи новини

Още новини