КНСБ: Правителството крие на кои фирми ще плаща над 160 млн. лв.

share

Актуализация на бюджета трябва задължително да има, но въпросът е каква. Това заяви пред БТВ президентът на КНСБ Пламен Димитров. При по-малък от заложения 1,9 % растеж от Симеон Дянков, по-ниското потребление и по-малък БВП е необходима актуализацията.

Залага се намаление от 550 млн. лв. данъчни приходи. Това според нас е намалено прекалено, могат да се съберат още 200 млн. лв. от контрабанда на цигари, алкохол и горива.

Това, което КНСБ вижда са ясни разходите – 280 млн. лв. и близо 450 млн. лв. дефицит. Къде обаче ще ходят 160 млн. лв. за разплащане с бизнеса, попита Димитров. Отговорът е, че отиват Министерството на отбраната и МВР, които имали договори с фирми, които трябвало да бъдат изпълнени.

Една от тях е ВМА, които ще получат 30 млн. лв., което е приемливо. Останалите фирми обаче не са ясни, каза Димитров. Затова КНСБ започва серия совалки между политическите партии. Остават 150 млн. лв. за НСОРБ, които имат задължения към малки фирми. Дали това са напълно ясни задължения, попита Димитров.

Едва 40 млн. лв. са предвидени за социални разходи. Не е ясно откъде ще дойдат и 480 млн. лв. за постъпването в НЕКи изкупуването на въглеродни емисии, предупреди Пламен Димитров.

В земеделието има фирми, които няма да получават заплати, алармира Димитров. В Селскостопанската академия след октомври няма как да се получават заплати. Проблеми има и в Агенцията по лозата и виното, Напоителни системи има дефицит от 7 млн. лв, пощите нямат заложени средства от 10-12 млн. лв.за универсалната пощенска услуга.

В средното образование има 8% увеличение на заплатите, които обаче не са предвидени в актуализацията на бюджета, предупреди президентът на КНСБ.

Водещи новини

Още новини