Местан: ДАНС трябва да се отвори за хора от етническите малцинства

share

Парламентарната група на ДПС ще подкрепи предложената от Пламен Орешарски кандидатура на Владимир Писанчев за председател за ДАНС.

Това каза Лютви Местан по време на днешното гласуване за нов председател за ДАНС. Господин Писанчев посочи основните свои цели. Борбата срещу корупцията и контрабандата, но също така и защита на толерантността. Борбата срещу контрабанадата е основната задача, която постави министър-председателя. Владимир Писанчев каза, че ДАНС служи на България и на всички нейни граждани, без значение на техния етнически произход и вероизповедание. Отправям призив да е вярна и обратната посока на тази теза – както ДАНС служи на всички български граждани, без разлика от етнос и религия, нека всички български граждани, без разлика от техния етнос и религия, да могат да служат на ДАНС. Крайно време е тази служба да се отвори за етническите и религиозни малцинства в България, за да се сложи край на онези митологеми в някои райони, каза Местан. В последните години ДАНС служеше на едни персони, които я използваха за свои цели. Това трябва да се прекрати и ДАНС да започне да служи наистина на всички българи, каза още Местан.

Етнорелигиозните различия не са риск сами по себе си, риск е радикализмът, независимо откъде идва този радикализъм. Очаквам най-сетне една промяна в подхода на държавата към различията. Нека в различията видим богатството и възможностите за развитие, посочи още лидерът на ДПС. Г-н Писанчев посочи на първо място – икономическата криза, корупцията, тероризма и нетолерантността. Споделям този анализ, г-н Писанчев. Убеден съм, че като заместник-председател на ДАНС вече са ви ясни причините за огромния ръст на контрабандата, която се явява хранителната среда на престъпността и корупцията, каза Лютви Местан. Убеден съм, че знаете как да противодействате на тези порочни практики; за резултатите ще съдим по това – с колко е намаляла контрабандата. Това беше основната задача, която постави министър-председателят, каза Лютви Местан.

Водещи новини

Още новини