Хасан Адемов представя пред депутатите мерки за насърчаване на заетостта

share

Комисията по социална политика в Парламента ще обсъди промените в Закона за насърчаване на заетостта. Според тях фирмите, които наемат на работа хора до 29-годишна възраст с основно или с по-ниско образование, ще получават едногодишна държавна помощ. Парите ще бъдат отпускани за заплати и осигуровки. Бюджетът ще покрива за две години и допълнително възнаграждение за наставник, който обучава чирак.

Държавна помощ за заплата ще получават и компаниите, които наемат дълготрайно безработни младежи. Ако те са наети по специалността си, субсидирането ще е между 6 и 18 месеца. Социалният министър Хасан Адемов обяви, че ще поиска двойно по-голям бюджет за субсидирана заетост за следващата година, като парите бъдат насочени приоритетно към реалния сектор с цел осигуряване на устойчива заетост.

Междувременно БСП внесе в Парламента законодателни промени, с които се спира нарастването на възрастта за пенсиониране от 1 януари 2014 година. Така за мъжете тя ще бъде 63 г. и 8 месеца, а за жените 60 години и 8 месеца. При липса на достатъчно осигурителен стаж, пенсионирането ще става на 65 години и 8 месеца. Само за миналата година 19 600 българи не са успели да се пенсионират заради нарастването на възрастта с по 4 месеца всяка година, обясни вчера социалният министър Хасан Адемов.

Водещи новини

Още новини