Назначен и уволнен: Освободиха от АЕЦ скандалния шеф на БЕХ

share

Само ден след като бе обявено назначението на Георги Христозов в Съвета на директорите на АЕЦ “Козлодуй”, той е бил освободен, съобщи “Труд”, като се позова на източник от Българския енергиен холдинг. На мястото на Христозов ще се върне освободеният Валентин Груев. Развитието около казуса “Георги Христозов” започна след като Софийска прокуратура отправи искане до Министерството на икономиката, енергетиката и туризма за отнемане достъпа му до класифицирана информация.

В момента Христозов все още се води шеф на “ТЕЦ Марица Изток 2”, тъй като промените отпреди ден все още не са вписани в Търговския регистър. Според длъжностната характеристика за директорското място, той би трябвало да има достъп до ниво “поверително”, което притежава от 2010 година.

За да се издигне в йерархията обаче, ще му е необходимо ниво “секретно” или най-високото – “строго секретно”, изисквано за шефове в енергийни държавни компании, каквато е и АЕЦ-а.

Главният прокурор Сотир Цацаров също взе отношение по назначаването на Христозов в атомната ни централа. Според него, по случая с достъпа на шефа на “ТЕЦ Марица Изток 2” може да започне и съдебно разследване. Това обяснява и бързата реакция на икономическото министерство и освобождаването на Георги Христозов от атомната ни електроцентрала.

Водещи новини

Още новини