Кметът на Русе поиска оставката на главния архитект на общината

share

Кметът на Русе Пламен Стоилов е поискал оставката на главния архитект на общината Симеон Рангелов заради допуснати съществени пропуски в работата му, предаде БТА.

По думите му, една от причините е свързана със статута на новопостроеното заведение на площад "Батенберг" в централната част на града. Главният архитект е посочил, че това е преместваем обект, а проверка на РДНСК - Шумен, възложена от Окръжната прокуратура, е показала, че става дума за строеж. Стоилов вече е свикал дисциплинарен съвет, който да провери по съответния ред, разписан в закона за държавния служител, доколко главният архитект си е изпълнил правомощията и е спазил нормите. В искането на прокуратурата имало категорични твърдения, че законът е нарушен.

"Главният архитект е с изключително голям опит. От десет години заема този пост в общината, много интелигентен и може би е един от най-добрите главни архитекти, но тук навлизаме в неща, които според мен касаят неизпълнение в пълен обем на функциите и действия, които уронват престижа на общината", заяви Стоилов и допълни, че претенциите към Рангелов не са отсега.

Кметът обясни, че при атестирането главният архитект е получил ниска атестация - не като професионалист, а като отговорно длъжностно лице.

"Мисля, че година и половина е достатъчно време човек да се впише в екипа и да заработи. Не може в качеството си на главен архитект да виждаш проекта и да минеш по процедура, която е рискова и след време да трябва да издаваш заповед за събаряне", заяви Стоилов.

Той обясни, че по случая е взел мерки още преди писмото на прокуратурата, откъдето вече са изпратили искане да бъде издадена заповед за премахване на обекта.

Водещи новини

Още новини