Христо Иванов: За два месеца Изборният кодекс може да се промени

share

Ако проведем едни избори при недобре уредени процедури рискуваме да постигнем едни лоши резултати. Това заяви Христо Иванов от Българския институт по правни инициативи (БИПИ).

Хората искат политическата класа да поеме една отговорност, както за назначението на Делян Пеевски, така и за всички следващи решения. Трябва да се оздрави моделът за функциониране на ЦИК, добре е там да няма политически квоти. Трябва да се отвори филтъра за възникване на нови политически субекти и те да бъдат допуснати в състезанието, смята още Иванов.

Емилия Друмева, председател на Изборния борд, заяви, че ако се пристъпва към нова изборна система тогава трябва значително по-дълъг срок. Бордът направи препоръки, които са наблюдения от неправителствени организации, както и от експертното знание на всеки един от участниците в него. Два месеца е едно реално време, в което тези предложения могат да бъда сложени на масата и обсъдени, променени и гласувани.

Иванов заяви, че не знае до колко един нов Изборен кодекс ще се ползва с доверие след правителството. Парламентът трябва да продължи работа за два месеца и отсега да се каже кога ще са изборите. Трябва да има ясни промени и времева рамка, каза още той.

Водещи новини

Още новини