Янкова: Пропуск на ГЕРБ остави без нотификация ГКПП Златоград-Термес

Булфото
share

Бившите управляващи от ГЕРБ са „забравили” да нотифицират с Гърция граничния път Златоград- Термес, заради което той все още се води строителен обект и гръцката страна си позволява да налага ограничителни режими.

Това обяви на пресконференция в Смолян народният представител от Коалиция за България Дора Янкова. Тя посочи, че за откриването на граничния път има само споразумение между двете държави, но Гърция не го е нотифицирала  и затова сега се налагат ограничения, от което страда бизнесът в района на областите Смолян и Кърджали. Янкова разкритикува бившите управляващи, че 4 години не са успели да получат нужната заверка от южната ни съседка, въпреки постоянното хвалене с открития пункт и връзките на  експремиера с гръцките управляващи. Тя обясни, че това е станало ясно, след като е поискала от бившия служебен министър на вътрешните работи Петя Първанова да се намеси, заради ограничението от гръцка страна за движение на автомобили до 2 тона и последвалите гранични протести. „Ангажирала съм външния министър Кристиан Вигенин, който да направи постъпки за нотификация на общата пътна връзка”, заяви Янкова. Тя нарече бездействието на бившите управници  замитане на истината, от което страдат хората и от двете страни на границата.

В Смолян Янкова заяви, че правителството работи активно за подобряване качеството на живот в страната. За по-малко от месец народните представители и министрите са приели редица мерки. От 1 юли се повишават средствата за отглеждане на дете от 240 на 310лв. Освен това занапред те ще се индексират с минималната работна заплата, която също ще се повиши от месец октомври. Други важни теми, които народният представител коментира, бяха цената на електричеството, което поевтинява с 5%, по предварителни разчети; еднократна финансова помощ от 250 лв, която общо 45 000 първокласници ще получат от първи септември., като ангажимент на държавата към техните родители, които да са подкрепени в кризата. Янкова допълни, че друга мярка е решението на правителството до 30 август да изплати задълженията на държавата към фирмите, което ще даде глътка въздух на бизнеса и условия за по-добра работна среда. В момента народните представители работят активно и по антимонополното законодателство в областта на горите, като най-напред ще се премахнат посредниците, които са тормозили дървопреработвателните фирми. Общо 64 законопроекта в областта на горите, приети от ГЕРБ, ще бъдат ремонтирани, категорична бе Янкова.

Народният представител от КБ настоя Агенцията по заетостта и бюрото по труда в Смолян да спрат натиска над служители, който се оказва, за да се покрие извършено нарушение със средства за обучение на безработни в областта на туризма. Янкова заключи, че има замесени служители на високо ниво - от София и Пловдив за обучение с ваучери, което е трябвало да се състои в Пампорово.

Водещи новини

Още новини