Станишев: ГЕРБ иска само предсрочни избори

share

От гледна точка на националната сигурност направих няколко предложения на Консултативния съвет за национална сигурност. Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев след срещата.

От февруари България е в нова ситуация - на перманентни протести, които са породени от накърненото им чувство за справедливост. Ситуацията е революционна. Хората искат промяна, промяна на статуквото, т.е. хората не гласуваха за партията, която ръководеше страната в последните три и половина години.

Предложих консултативният съвет да изиска от всички институции да работят в полза на гражданите, да решават реалните проблеми. Постарах се да бъда максимално конструктивен, от гледна точка на интересите на гражданите.

На КСНС отстоявах - да се изрази уважително отношение към протестите, да се изрази очакване протестите да минават законосъобразно, без призиви към насилие и омраза, и да бъдат предпазени от нарушаване на гражданските права. Страната е изправена пред изключително тежки предизвикателства в икономическата, социалната, политическата сфера, каза Станишев.

Вчера НС прие много ясен пакет от мерки, насочени кум подкрепа на хората, каза той. По думите му има нужда от разработване на дълбоки промени в изборното законодателство.

ГЕРБ от нощта на изборите не ги признава по същество, иска касация на изборите. Няма как да се води конструктивен диалог с тази партия. Ръководителите на много институции не бяха поканени на Имаше бойкот и отказ от партия ГЕРБ, която иска само едно: предсрочни избори по сега действащото законодателство.

Водещи новини

Още новини