ДСБ: Мафията обяви война на гражданите

Булфото
share

Изборът на Делян Пеевски за председател на ДАНС е арогантен знак за превземането на българската държава и на българските институции от мафията. Това заяви на пресконференция днес претендентът за лидер на ДСБ Радан Кънев.

"Този арогантен знак беше правилно разчетен от българските граждани като обявяване на война от мафията на гражданите. Вчера видяхме, че в България има гражданско общество. Има десетки хиляди, които са готови да излязат на протест не с материални искания, а зад голяма кауза - отделянето на държавата от мафията, възстановяването на правовата държава в България", каза Кънев, който вчера взе участие в протеста пред Министерския съвет.

Кънев потвърди подкрепата на ДСБ за протестите и добави, че ще участват активно, с всички сили в тях. Според него от тук нататък най-малката им цел може бъде оставката на Пламен Орешарски, който е поел лична отговорност за избора на Пеевски и сега с оставката си трябва да поеме своята лична отговорност.

Петър Москов посочи, че Пеевски не може да бъде председател на ДАНС, защото "това е възмутително, това е обида, това е ченгеджийски шамар, на който цивилната част на обществото трябва да отвърне с шамар". По думите му ГЕРБ не може да бъде част от това гражданско възмущение, защото "в последните 4 години в желанието си да овладеят цялата власт, целите финанси и цялото общество, ГЕРБ отгледа този Франкенщайн".

Москов посочи, че ГЕРБ е основната причина медийната, финансова и икономическа корпорация около Цветан Василев, чийто представител е Делян Пеевски, в момента да бъде в състояние да сваля правителства. "Ние не видяхме покаяние и личен жест на извинение от ръководството на ГЕРБ в тази връзка, че са създали този Франкенщайн, който в момента управлява България с или без тяхна подкрепа", каза Москов.

Светослав Малинов коментира, че има два пътя - първият е през Конституционния съд заради нарушени принципи на правовата държава, който е продължителен и тежък. Другият е към европейските институции и тези на НАТО. Той също е дълъг, каза Малинов, но за бърза реакция може да се потърсят техните посланици. Затова ДСБ ще инициира срещи с тях, за да представят всички свои аргументи.

Водещи новини

Още новини