Човек на ГЕРБ: Президентът направи груба грешка като пусна Закона за ДАНС

share

Винаги има риск за нерегламентираното използване на СРС, но трябва да се минимализират възможностите за това. Досега хората, които поръчваха и тези които ги прилагаха бяха под една шапка, което създава по-сериозна опасност, заяви Христо Бисеров от ДПС в коментар на на промените в Закона за СРС, които извадиха СДОТО от МВР и го превръщат в агенция на подчинение на МС.

Законът за СРС има сериозни пробойни, смята Веселин Вучков от ГЕРБ. Липсват предварителни обществени дебати. Има две служби, които притежават техника за подслушване - едната е в ДАНС, другата е в МВР. Защо службата за технически операции не се вади от агенцията, попита Вучков.

„Един от големите проблеми, който в момента няма отговор е дали трябва да се раздели използването на СРС при борбата с престъпността или защитата на националната сигурност. В единият случай информацията трябва да се пази цели 10 години“, припомни Бисеров. Разузнаването и контраразузнаването и военните служби имат право да използват СРС. Бисеров отрече да има опасност обикновените граждани да бъдат следени и подслушване под претекст, че застрашава националните интереси. 5 души от бюрото за контрол на СРС ще следи как се харчи бюджета, добави Бисеров.

Веселин Вучков нарече груба грешка проените и в Закона за ДАНС, които днес са публикувани в Държавен вестник с указ на президента. Според депутата от ГЕРБ няма никакви законови предпоставки да се ограничат използването на СРС-та, независимо от предварителните обещания на БСП и ДПС.

Заявителите няма да могат да ползват порочната практика да ходят в различни съдилища. Ще се регламентира контролирането на телефона на свидетелите под прикритие, добави Бисеров. С контрол ще се спре практиката разрешение да се издава за един телефон, а да се добавят още няколко с гриф „ползва и следните номера“, което създаваше опасност да се подслушват хора, за които не са издадени разрешения, заяви депутатът от ДПС.

Водещи новини

Още новини