Бившата шефка на АДФИ: Огромни суми са давани на консултанти по проекта "Белене"

share

В работата си винаги съм се ръководила от принципа, че законът е над всичко и че трябва да бъда абсолютно обективна в работата си. На третия ден от встъпването в длъжност на новото правителство бях помолена да си подам оставката. Мотивът беше, че около мен се е създало напрежение. Това каза в сутрешния блок на Нова  телевизия бившият директор на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) Теменужка Петрова.

По думите на Петрова тя е освободена заради нейни разкрития за нарушения по обществени поръчки, свързани с проекта АЕЦ "Белене". "Където имаше проблем със законодателството, това е отразено в нашите доклади. Мандатът ми изтичаше през лятото на 2014 г. Работила съм с много и различни министри, включително и с настоящия премиер Орешарски, така че не смятам, че е правилно всяко правителство, когато идва, да сменя екипа на Финансовата инспекция", каза бившата шефка на АДФИ.

"Проверките ни по "Белене" започнаха през есента на 2009 г. и продължиха до 2013 г. Не са верни твърденията, че те са правени около референдума, за да повлияят на общественото мнение. Трудно ми е да кажа кои са най-сериозните констатации, защото там всичко е много сериозно. По счетоводни данни всички държавни разходи по проекта са 1,3 млрд. лв. Сериозен процент от тези пари са дадени по консултантски договори. Нямаме данни обаче, че политици са свързани с консултантските фирми", каза още Теменужка Петрова.

Водещи новини

Още новини