Финансовата инспекция изумена от броя на шефовете в АЕЦ

  • 22 април 2013 06:23

  • 2176
  • 5
Финансовата инспекция изумена от броя на шефовете в АЕЦ
©

В АЕЦ "Козлодуй" има необичайно голям брой хора на мениджърски длъжности. Те превишават многократно нормалните и приетите по света за добра практика 4-5 процента от общия брой служители в една фирма. Това е записано в доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), която наскоро извърши цялостна проверка на Първа атомна за периода 2011-2012 г., пише Труд.

В петък икономическият министър Асен Василев обяви, че стартира чистка в енергетиката. Бордът на АЕЦ ще бъде подменен, а за изпълнителен директор ще бъде обявен конкурс. В централата има длъжности, които се припокриват изцяло, пише в доклада на АДФИ. Например зам. изпълнителният директор по производствената дейност прави същото, което е вменено като задължение на шефа на дирекция "Производство".

Според инспекторите в централата е имало и слаб вътрешен контрол. Основната причина е, че нямало утвърден правилник за дейността на звеното, което би трябвало да се занимава с тази дейност. Оказало се, че началникът на вътрешния контрол в "Козлодуй" бил и постоянен член на съвета "Икономика и финанси" в предприятието, което е в разрез на контролните му функции. Подобни нарушения са открити и в сектор "Счетоводство".

По този начин изкуствено се увеличава заетостта, а отговорността се размива, констатират от АДФИ. При процедурите по Закона за обществените поръчки е липсвало планиране, което е пречело за изпълнение на инвестиционната програма на дружеството. Също така не са били определяни срокове за изпълнението на отделните етапи на конкурсите, което е създало условия за необосновано удължаване на процедурите.

Не са били разписани и мерки за съхраняване и архивиране на досиетата на провежданите конкурси по ЗОП. Законът изисква те да се пазят поне 4 години след приключването на изпълнението по договора. В допълнение инспекторите са открили контракти, под които стои подписът на други лица, а не на изпълнителния директор на централата.

Лошото планиране на обществените поръчки според АДФИ е видно и от факта, че често прогнозната стойност е значително по-ниска от тази, при която са сключвани договори. На заседанията на тръжните комисии са допускани и лица, които не са техни членове, са установили още инспекторите, става ясно още от доклада на държавните одитори.

Последвайте канала на

Novini.bg
2176 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Българин

2013.09.01 | 02:03

5
Това е да е само там ще е добре.Навсякъде където има държавно участие е така. Да не говорим за общините,а областните управи са напълно излишни. Още колко пари на данъкопладците отиват в някаква бездънна яма.
:)

2013.09.01 | 02:02

4
и в частните също, човек на човека и в частните и тези без връзките опъват каиша

2013.09.01 | 02:02

3
Това е АЕЦ господа. Единственото което трябва да се гледа е сигурността. Но ако това е в целия отрасъл, да трябва да има съкращения. Нека се огласи колко са на хранилката на парите които се вземат в енергетиката и ще стане ясно защо се вдигат цените. Реалната цена на електроенергията за бита за 1 кв е 10 ст. с ДДС. Всичко друго е лъжа. Нека тези които са сключвали договорите те да плащат. Защо трябва народа да плаща, а олигарсите в енергетиката да се радват на просперитет и богатство. То така е лесно едни ядът и пият , а после всички плащат. Това ли е демокрацията. Каквото и да правят, не свалят ли цените с минимум 70% и да увеличат доходите то следващото правителство няма да изкара и до нова година. Или може би някои това целят да заличат следите като предизвикват избори след избори. И ето ти новина. Социолозите само лъжат за процентите при гласуване. Никой няма да гласува. Тези да не мислят че сме мазохисти. Живота се живее веднъж и той трябва да е добър, а не както да е сега. Забеляза се голямата пропаст между народа и партийната машина.
Каде ли е истината??

2013.09.01 | 02:00

2
Някой задавали въпроса "кой ги е назначил" Хората около АЕЦ Козлодуй знаят... Например КОЙ НАЗНАЧИ НОВИЯТ ДИР. НА АЕЦ Козлодуй (от преди близо 4 год, съвпада със смяната на властта ''колко интересно съвпадение")??? и ще разберете от къде тръгват проблемите.
глупости

2013.09.01 | 02:00

1
Как няма да има толкова подобни длъжности, след като в аец работят 3-4000 хид. души? Чешат си езиците само и с тези конкурси ще сложат за изпълнителен директор някой 20 годишен пикльо от София - синче на някои с пари.... Няма по-загубена държава от тази...

Добави коментар

Водещи новини