Зинаида Златанова ще ревизира БОРКОР

булфото
share

Вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова ще оцени каква работа е свършена в Центъра за превенция и противодействие на организираната престъпност (БОРКОР) и колко струва тя на държавата.

"Борбата с корупцията не е задача само на една институция. Ще погледна точно каква работа е свършена от БОРКОР във връзка с цената на работата й заради ограничените средства. На базата на това ще огледаме много добре ресурсите, с които разполагаме, и как да ги използваме, така че институциите да функционират, което ни е абсолютно нужно", каза Златанова в интервю за радио "Дарик", попитана ще остане ли БОРКОР.

Запитана дали ще предложи промени в конституцията, каквито искания имаше от страна на протестиращите, тя отговори, че това не е непосредствен спешен приоритет на кабинета. "Промени в конституцията е редно да се направят след спокоен анализ с академичните среди и в политическата система, за да се отговори на въпросите дали, как и кога", каза тя.

Правосъдният министър обаче потвърди, че сред приоритетите е изработката на новия Наказателен кодекс, подготвян от работна група, инициирана от министър Диана Ковачева от правителството на ГЕРБ. Златанова посочи, че една от първите й задачи ще е да се срещне с експертите, които работят по текстовете.

"Засега не виждам причини да се подготвят промени в Изборния кодекс, още повече, че това винаги е било дело на самия парламент", каза Златанова. Според нея добър подход е изпълнителната власт да не се намесва в неща, които политическите сили би трябвало да уреждат сами пред очите на обществото.

Запитана за принципна оценка на това дали бивши сътрудници на Държавна сигурност трябва да бъдат пращани за посланици - въпрос, по който мненията на президента Росен Плевнелиев и външния министър Кристиан Вигенин се разминават, отговори, че би искала да се запознае по-подробно с виждането на колегата си, но от думите му е разбрала, че те няма да се назначават на посланически постове, а ще се използва капацитетът им.

Златанова избегна да даде мнение за законодателните инициативи на депутатите за наказателна отговорност на нападатели срещу лекари и учители, за отмяната на пълната забрана на пушене в обществени места и за бъдещето на АЕЦ "Белене". По първите две теми тя посочи, че са инициатива на парламента, а за атомната енергетика изтъкна, че има по-компетентни експерти от нея.

"Като гражданин смятам, че по-важно е да изпълняваме правилата, когато са веднъж установени а не да влизаме в дискусия дали ни харесват или не", посочи тя.

Водещи новини

Още новини