Цветанов: Парламентът възстановява организираната престъпност

Булфото
share

Днес сме свидетели на възстановяването на организираната престъпност с политическите решения, които се взимат в българския парламент. Това каза зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов при дебатите по промени в Закона на ДАНС.

"Във вашия мандат – на тройната коалиция направихте две диаметрални реформи. Когато ГЕРБ спечели изборите, две години преди това правихме много срещи с представители от сектор Сигурност. Тук е колегата Цветлин Йовчев, той много добре знае, че направихме съвместна работна група, от експерти от ДАНС и МВР и се запознахме после с доклада на тази група. Ползвахме и експертизата на ФБР, САЩ, която се покриваше от становището на колегите от Германия”, каза Цветанов. „ДАНС се смята преимуществено за служба на контраразузнаването, но как може тя да се превръща в полицейска структура с разследващи функции? В Германия контраразузнаването е отделна служба в МВР, в Испания и Франция разполагат с повече от една служба, които са част от МВР”, заяви Цветанов. Той подчерта, че трябва да има последователност в реформите, подчерта той.

Калин Георгиев подаде оставка, защото не иска да участва във фалирането на МВР, заяви бившият вътрешен министър. Цветанов цитира доклад на ОЛАФ по времето на Тройната коалиция, според който в страната липсва ангажимент за предприемане на бързи действия от публични органи, когато има измами. "ОЛАФ установи случай на нарушаване на поверителността, изтичане на информация и предаване на информация на лице от престъпния свят. Затова АФКОС беше позиционирано в МВР. От миналата година АФКОС може да прави административни разследвания и това е доверие към България. За първи път от въвеждането на механизма за сътрудничество и подкрепа беше предприета борба срещу организираната престъпност", посочи Цветанов.

Бившият министър на вътрешните работи цитира и оценка на Държавния департамент на САЩ по отношение на наркотиците за 2007 г. – „България се превръща в център на производство на синтетични наркотици. Тромава съдебна процедура”. За 2010 г. в доклада се казва: „Новото правителство демонстрира политическа воля за борба с организираната престъпност. Правителството на САЩ ще продължи да подкрепя България”, посочи Цветанов. „Това е оценката. Във всички доклади беше изведен диалогът, който има с правителството на ГЕРБ. Тези, които говориха, нека да си припомнят с какво свързвахме ДАНС през 2008 г. – със случая „Галерия”. В делата като „Килърите”, за голямо съжаление, имаше споменати депутати от Коалиция за България”. Знам, че няма да ме уважавате. Искате да върнете системата за сигурност в онова, което беше споменавано в докладите като недостатъци”, каза още Цветан Цветанов.

"Ще се съобразя с правилника за дейността на Народното събрание. Там има възможност председателят на Народното събрание, в дневния ред на парламента да бъде входирано за разглеждане моето искане за снемане на имунитета и тогава аз ще си входирам и заявлението, за да няма дискусии. Аз съм заявил категорично, че ще го направя", обясни пред журналисти зам.-председателят на ГЕРБ  по повод искането на прокуратурата за снемане на неговия имунитет. По повод коментар на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че Цветанов отлага подаването на заявление, заради пътуване Цветанов заяви: „Предстои ми пътуване в Брюксел, което е чисто работно. То е повече с партийна насоченост и с това, което се случва в България”.

Водещи новини

Още новини