Плевнелиев: Няма да подпиша за посланици свързани с ДС

Булфото
share

Радвам се, че външният министър е млад, амбициозен и компетентен. Пожелавам му от все сърце успех, но не мога да се радвам, ако завием назад към зависимостите на комунистическите служби и започнем да назначаваме посланици с принадлежност към комунистическите служби.

Това заяви пред журналисти президентът Росен Плевнелиев. "Не съм подписал досега и няма да подпиша назначение, което идва от зависимостите на комунистическия тоталитарен режим и неговите служби. Пожелавам успех на новия министър и на неговите амбиции във външната политика, но не мога да подпиша назначение на посланици, които принадлежат към ДС, заради принципите, в които вярвам. Модерна дипломация, млади и компетентни посланици – пожелавам си това", каза още Плевнелиев. Президентът коментира и вчерашните скандали в Народното събрание. "Когато има противопоставяне, това е знак, че се работи, това е знак, че има различни гледни точки, които, при всички случаи, въпреки напреженията, и може би точно заради напреженията, могат да доведат до прогрес и напредък, каза той. "Аз вярвам в надграждането, в последователността на усилията, не вярвам, че всеки нов български политик е толкова велик, че ще свърши цялата работа на нацията, а всички предишни не стават за нищо. Вярвам в последователните усилия на много хора в тази държава да работят за нейния прогрес и напредък. Затова пожелавам успех на новото правителство. Очаквам с нетърпение конкретните ангажименти, които те ще поемат, планове, които ще покажат, срокове, с които ще се ангажират", посочи Плевнелиев.

"Самият аз ще имам много градивна и последователна позиция, защото вярвам, че България имат нужда сега от работещо правителство и работещ парламент. Има толкова много законопроекти, които трябва да минат. Има толкова много проблеми, които трябва да се решават. От мен – откритост, честност и разбира се прагматична позиция. Вероятно ще се наложи да наложа вето, както и в миналото съм го правил, само с аргументи, а не, за да преча на един или друг. Вероятно ще имаме спорове по много теми, но аз не се притеснявам от споровете и от противопоставянията. Притеснявам се много от тъмни зависимости, от неясни приоритети и от размити ангажименти. Искам 10 неща да се кажат ясно и да се свършат", каза още президентът Росен Плевнелиев.

"Много е хубаво, че имаме толкова активен, компетентен и амбициозен главен прокурор. Но още по-хубаво ще бъде, ако не е единственият, а цялата институция е активна, компетентна и си върши добре работата и нацията вижда една институция, която раздава справедливост. По същия начин се надявам и в Министерство на вътрешните работи, и във всички останали институции, е добре да има млади и компетентни хора, които знаят и могат. Но още по-важно е институциите да вършат работа. Защото сега искат да променят много закони. Но самите политически партии, които днес поеха ангажимент за новото правителство, самите те обещаха на гражданите комисии за граждански контрол, обещаха прозрачност, че всеки закон и всяка промяна в закона ще има оценка на съответствието.", категоричен беше Плевнелиев.

"Искаме да видим обещано, изпълнено и не да бързаме, а да видим различен подход. Цялостен подход в сектор сигурност, оценка на въздействието и след това по най-достойния начин да мине в парламента. Трябва да се даде възможност гражданското общество, експертите, институциите, цялостната реформа в сектор сигурност. Това е толкова достойно и историческо и аз го пожелавам на новото правителство. Предишните не успяха да го направят, нека те да го направят. Аз вярвам, че от една страна стоят личностите, от друга страна стоят институциите. Много се надявам в България да развиваме институционалната култура.", завърши Плевнелиев.

Водещи новини

Още новини