Земеделци и животновъди на протести, ако не мине кабинетът на ГЕРБ

Булфото
share

Животновъди и земеделци, които подкрепиха ГЕРБ за изборите, заплашиха вчера с протести, ако следващият премиер не е Бойко Борисов, пише "Сега".

Това стана след тяхна среща с Борисов в централата на партията. Лоялните на предишната власт браншови организации заявиха, че искат такова правителство, "което да прави всичко, както го прави Бойко Борисов". Въпреки че браншовиците се пазеха от политически декларации, от думите им стана ясно, че протестите ще са насочени срещу евентуален кабинет на БСП и ДПС заради лоши спомени от времето на тройната коалиция. А и защото двете партии отказвали диалог с тях. Молби за срещи били отправени към всички парламентарни партии, но единствено Борисов откликнал. По време на срещата той ги уверил, че независимо дали ще е на власт или в опозиция, ще им помага. Запознал ги с управленските си намерения за сектора, говорили и за разширяване на арабските пазари.

Бившият премиер намери време за среща с тях, но отново се скри от медиите. Втори ден след вота от ГЕРБ упорито отказват да коментират резултатите. Макар да остана първа политическа сила, ГЕРБ е в изолация и трудно ще състави правителство, още повече че според данните на ЦИК въз основа на 100% от протоколите в страната има пълен паритет между двете възможни коалиции. ГЕРБ и "Атака" заедно събират 120 места, точно колкото са и мандатите на БСП и ДПС. Очаква се гласовете на българите в чужбина да сложат край на патовата ситуация, а сред тях преобладават тези за ДПС.

Животновъдите обясниха, че срещата им с Бойко Борисов е била по тяхна инициатива, за да обсъдят ситуацията в бранша. От изявленията им се разбра, че политическата борба между ГЕРБ и опонентите й ще продължи с други средства. Браншовиците се събират още днес, за да обмислят общи протестни действия, нищо, че Борисов ги помолил да запазят спокойствие. Не стана ясно срещу кого и какво точно ще ги извади на улицата, при условие, че още няма кабинет, нито управленска програма. Няма оплаквания и от служебното правителство.

Животновъдите настояват да бъде продължена политиката на ГЕРБ в сектора и те да получават субсидии и през следващите години. "Ние сме много притеснени, защото по време на тройната коалиция ние разкарвахме животните от единия край на България до другия. Наши колеги овчари искаха да си закарат овцете в Гърция. И ние сме страшно много притеснени това нещо да не се повтори", обясни Иван Папазов от Асоциацията на свиневъдите. Същата организация изведе хората си пред парламента в подкрепа на подалия оставка Борисов с плакат "Бойко - кръстник на свиневъдите", който влезе в златните страници на българската политическа история.

Водещи новини

Още новини