Асен Василев: Винаги си вдигам телефона

share

Радвам се, че КЗК се задейства в енергетиката. Надявам се, че когато стигнат до някакви резултати, ние ще ги получим, както и обществото.

Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев пред камерите на БТВ. Захванал съм се с нелека задача, но мисля, че ще се справя. Поканата да стана министър дойде от Росен Плевнелиев, а с Марин Райков се запознах впоследствие, разкри Василев. Решението да поема този пост беше много трудно решение. Аз имам частен бизнес, който се развива доста добре и проведох много разговори с мои приятели, и родителите ми. Ясно ми е, че вестниците и медиите ще ме атакуват. Това вече се случва и се правят опити да ме очернят-бизнесът ми бил пред фалит, нямал съм диплома от Харвард. Имам бакалавърска степен и съм завършил семестриално. Остава да си напиша дипломната работа и да защитя магистърска степен, обясни Василев.

Целта ми е да отрежа всички незаконни фотоволтаични паркове, закачени към ЕСО, продължи той. Трябва да се балансира зелената енергия с нормалната енергия. Внос на електрическа няма в момента. Искам да падне ограничението за износ на ток към Турция. В момента там тече чисто техническа стандартизация и е въпрос на време това да се случи, разкри министърът. Най-трудното пред нас предстои. В момента няма работещ парламент и ние трябва да се справяме с проблемите, като използваме настоящата законодателна база. Либерализацията на пазара на енергетиката е много важно нещо и трябва да я проведем много плавно, за да няма сътресения. В дългосрочен план тя ще доведе до сваляне на цената на тока, обясни Василев.

С Иво Маринов нямаме никакъв проблем. Щом от туристическия бранш мислят, че той е най-добрия човек, с който могат да работят, аз нямам нищо против той да бъде зам.-министър, каза още Василев. Вече е пусната мярката "Джереми 2". Това е изключително важно за малкия и средния бизнес. В банките има 380 млн. евро и моля хората да отидат и да ги вземат, призова той. Винаги си вдигам телефона и нямам проблем с Марин Райков, завърши Всилев.

Водещи новини

Още новини