Цветан Василев: Плевнелиев защитава бизнес интереси

share

В голямо интервю за австрийския вестник „Дер щандарт” мажоритарният собственик на "Корпоративна търговска банка" Цветан Василев обвини българския президент Росен Плевнелиев, че защитава интересите на определени предприемачи.

Вестникът цитира мнението на политолога Огнян Минчев, според когото в настоящия хаос олигарси като Цветан Василев се опитват да се домогнат до властта. "Президентът Плевнелиев явно не може да ме понася”, отговаря на това банкерът. И посочва: „Кръговете, които направиха Плевнелиев президент, се опитват в момента да вземат властта. Проблемът не е в това, че президентът има приятели, проблемът е, че приятелите му са от кръга на вестник "Капитал", с които е имал бизнес контакти, но е обвързан и с мрежа от неправителствени организации като "Отворено общество". Например политолога Огнян Минчев, когото вие споменавате, както и други водещи фигури, които зад фасадата на защитници на демократичното общество, подкрепят техните интереси", казва Василев.

На реплика, че президентът все пак е избран от българския народ, банкерът реагира с думите: "Президентът бе избран заради харизмата на Бойко Борисов. Сложете го начело на някоя партия и вижте какъв ще е резултатът. Той представлява бизнес интереси, а не интересите на нацията. Като инвеститор в една от най-големите банки в България, както и в много други области, аз съм заинтересован от стабилността в страната. А не от улични протести. Те биха обслужили интересите на Иво Прокопиев.” Василев заявява, че никога не е участвал в съставяне на правителство, докато половината правителство на Борисов - икономическият, финансовият министър и самият Плевнелиев са излъчени от кръга „Капитал”.

На въпрос вярно ли е, че КТБ е наричана неофициалната банка на държавата, Василев отговаря, че Еврокомисията е проверила банката за евентуална държавна помощ и не е открила нито едно доказателство. "Но моите врагове искат президентът да продължи атаката", казва той.

Според банкера правителството на Борисов се е провалило, защото е провеждало политика само на икономии, без да взима пред вид, че голяма част от населението е на ръба на оцеляването. „Затова не ми изглежда достоверно, когато президентът при представянето на служебното правителство каза, "това е ново начало". Що за ново начало, след като в задкулисието стоят същите хора", възмущава се Василев.

Обстоятелството, че КТБ е банката, която често печели големи обществени поръчки, Василев обяснява с това, че тя е по-гъвкава и предлага по-добри оферти. Като пример дава покупката на "Виваком" и разказва как през 2004-а г. държавната телекомуникационна компания БТК е била приватизирана за смешна цена с посредничеството на Булброкерс, собственост на Прокопиев. Според банкера Иво Прокопиев и Огнян Донев имат политически амбиции и затова притежават вестници. За себе си казва, че никога не е използвал вестници, за да напада конкурентите си.

За позицията на Нова българска медийна група срещу президента Василев казва: "Те го критикуват, защото защитава бизнес интереси. Президентът не е свещена крава. Може да бъде критикуван." Василев отрича да влияе на журналистите. "Не бива да подценяване журналистите. Те имат собствено мнение и не е задължително да съвпада с мнението на членовете на правителството. На никого не се обаждам по телефона, не се появявам в ТВ 7, чиято структура на собствеността се промени", твърди той.

"Да направим обзор на медиите в България. Имаме един банкер, който подкрепя Нова българска медийна група, един депутат и майка му, чиято собственост е НБМГ, един голям фармацевтичен бос и един голям предприемач, който предпочита да живее в Сингапур за по-голяма сигурност, отколкото в София. Колко медийна свобода може да има при тези обстоятелства?", пита журналистът от "Дер Щандард". "Рисувате странна картина. Мисля, че имаме прекалено много свобода на словото. В България може да бъде казано и написано всичко. Тук критерий за обективност е колко агресивно се напада правителството, президента. Но вестниците нямат такова влияние, за разлика от телевизията и интернет порталите. Повечето сайтове са собственост на Икономедия, а ги менажира жената на президента", твърди Василев. На въпрос за политическите му убеждения Василев казва: "Аз не съм банка на ГЕРБ, нито на БСП, нито на ДПС. За мен най-важна е стабилността, защото от нестабилност бих загубил много, от падането на валутния борд например."

Водещи новини

Още новини