Партията на Кунева вижда в земеделието изхода от кризата

share

Земеделието е ключов отрасъл, който може да помогне на България да излезе както от икономическата криза, така и от тежката безработица. Това заяви Нено Димов - член на Националния съвет на "Движение България на гражданите" на кръгла маса в Плевен, съобщиха от пресцентъра на партията.

Димов е представил основните приоритети в програмата на партията в областта на земеделието под мотото "По-високи доходи за стопаните, по-ниски цени за потребителите". Предвижда се възраждане и повишаване престижа на земеделските производители, повишаване качеството и конкурентоспособността на продукцията без монополи.

Идеята е земеделските производители да бъдат освободени от данъци за 10 години и да получат социални преференции за създаване на нови стопанства и икономически дейности, свързани с продукти с висока добавена стойност и в райони с риск от обезлюдяване. Ще бъде изискано увеличаване на субсидията за първите 50 декара или за първите девет животни, отпадане акциза върху горивата за земеделска техника, намаляване броя на прекупвачите и създаване възможност за свободна търговия със собствена продукция.

Найден Зеленогорски е посочил, че е голям проблем, че "така се преписват европейските директиви у нас, че се създава голяма администрация, която натоварва малкия и среден бизнес и земеделските производители".

Водещи новини

Още новини