Новият здравен министър: Екатерина Захариева ме покани при Плевнелиев

share

Предложението да стана министър ми дойде като гръм. Това заяви пред БТВ новият министър на здравеопазването полк. проф. Николай Петров Въпросът беше поставен като дълг, който трябва да изпълня, каза Петров. Той призна, че настоящият вицепремиер Екатерина Захариева му се е обадила първа и го поканила на разговор на Дондуков 2.

Разговорът беше като убеждение от страна на президента и убеденост от моя страна. Вярвам му на 100%, отсече Петров. Той се запознал с половината от министрите, когато ги поканили на среща.

Петров съобщи, че първото нещо, което трябва да направи като министър е структурирането на съвета по реимбурсиране и цените на лекарствата, както и концепцията за здравна инфраструктура.

Поканил съм управителя на НЗОК Пламен Цеков. Той днес има рожден ден, но се опасявам, че ще му разваля празника, каза Петров и разкри, че трябва да се намери решение в протестите между лекари и НЗОК.

Познавам и четирите си предшественици и съм ги атакувал с искания в качеството си на председател на Дружеството на анестезиолозите. Сега се чудя как да реагирам като дойдат моите колеги с подобни искания, призна Петров. Тогава защитавах тезата, че по Черноморието има по пет-шест реаниматори при наличието на огромен брой туристи и големи предприятия. Сега трябва да се измисли начин, по който да се върнат тези специалисти, каза Петров.
От тази година обаче преминаха към НЗОК и центробежните сили се засилиха отново, заяви министърът на здравеопазването. Той лично следи състоянието на последния самозапалил се мъж. Петров е докладвал и на премиера Марин Райков, че състоянието му е тежко. Има шансове мъжът да оцелее, каза Петров.

Помощта ми при атентата в Бургас не беше най-съществената причина да бъда обявен за лекар на годината, това далеч не ми беше най-тежката ситуация, каза Петров. Той дори каза, че случаят е бил преекспониран в медиите, заради факта, че е прекъснал отпуската си. Това беше първия ми ден, така че моето отиване беше повече знаково, тъй като съм национален консултант, каза Петров. Лекарите в Бургас си свършиха прекрасно работата, похвали колегите си новият здравен министър.

Той призна, че никога не може да свикне със смъртта на пациенти. Петров каза, че не си спомня случай, в който е плакал за пациент. Човек трябва да се държи, лекарят няма право да покаже слабост, категоричен е здравният министър.

Водещи новини

Още новини