Финансовият министър: Парите за по-високите пенсии са гарантирани

Булфото
share

Все още съм подуправител на БНБ. В платен отпуск съм. Банката има пълна независимост от мен като финансов министър. Това заяви в предаването "Лице в Лице" по БТВ министърът на финансите в служебното правителство Калин Христов.

Попитан дали ще промени рестриктивната политика на предшественика си Симеон Дянков, министърът каза: "Имаме приет бюджет за тази година, приет от Народното събрание. Работим с определени прогнози за развитието на икономиката, които показват, че в голямата си част могат да се сбъднат. Не казвам, че нищо не мога да променя, но трябва да направим това, което е записано в бюджета. Увеличението на пенсиите от 1 април ще се случи. Средствата са осигурени, всички трябва да са спокойни засега. Изпълняваме бюджета, така работи демокрацията", добави той.

"Дилемата "магистрали или хляб" е опростяване на това как работи икономиката. Става въпрос за две различни неща. Без инфраструктури и общи инвестиции обаче икономиката няма как не работи. По време на мандата си правителството инвестира достатъчно, но много спаднаха частните инвестиции", обясни Христов. По думите му фискален резерв е необходим, за да може правителството винаги да има пари да се разплаща. "Фискалният резерв създава увереност и чувство за стабилност в чуждите инвеститори", каза още финансовият министър в служебния кабинет.

В отговор на въпрос Калин Христов заяви, че няма да сменя шефовете на Агенция "Митници" и на НАП.

Водещи новини

Още новини