Новият финансов министър: Икономиката ще нарасне с 1-1.5%

share

Бившият финансов министър Симеон Дянков предаде управлението на министерството на новия министър от служебното правителство Калин Христов.

Последните четири години бяха много тежки години. Доволен съм от това, което постигнахме, каза Симеон Дянков при предаването на поста.

Имаше много желания за увеличаване на доходите на българското население, но нямаше такива възможности в бюджета. Това каза министърът на финансите в оставка Симеон Дянков на церемонията по предаване на управлението на министерството на служебния министър Калин Христов. Близо 4 години работя с екипа на Министерство на финансите. Бяха много тежки години в целия свят и особено в рамките на Европейския съюз, каза Дянков.

Основната задача в тази тежка икономическа ситуация в Европа беше - да възстановим финансовата стабилност, която беше позагубена през 2009 г., да я спазваме стриктно. Доволен съм от това, което постигнахме. Беше много трудно и заради постоянните проблеми в Европа. Много други държави се сринаха. Имаше много желания за увеличаване на доходите на българското население, но нямаше такива възможности в бюджета, поне за една част от тях, каза Симеон Дянков.

„Каквото успяхме – направихме. Три пъти увеличихме минималната работна заплата. Заделили сме средства за увеличаване на пенсиите от следващия месец, за някои сектори като селското стопанство се увеличиха доста общите плащания, особено на животновъдите и растениевъдите”, добави Дянков.

„Пожелавам на следващия финансов министър Европа да е по-стабилна, за да може той и неговото правителство да работят в по-спокойна обстановка”, посочи още той.

Икономиката ще отбележи ръст от 1-1.5% тази година. Това прогнозира новият финансов министър в служебното правителство Калин Христов, като пое поста от Симеон Дянков. Христов не даде конкретен отговор, но подчерта, че правителството ще работи в рамките на разписания бюджет.

Според него има две възможности за вземане на дълг, разписани в бюджета - 1 млрд. лв. за финансиране на дефицита и още 1 млрд. лв. за рефинансиране на вече съществуващи дългове.Това на практика означава, че правителството по-скоро няма да търси нов заем.

Христов подчерта, че „трябва да се види дали има налични възможности за увеличаване на доходите".

Водещи новини

Още новини