Лиляна Павлова: Не трябва да остане неусвоено нито едно евро

share

За близо четири години Министерството на регионалното развитие и благоустройството постигна много успехи, започна важни проекти, но, за съжаление, някои от тях не успяхме да завършим. Много съжалявам, че законите за водите и язовирите не успяха да минат. Това обяви ресорният министър в оставка Лиляна Павлова на пресконференция за отчет на дейността на регионалното министерство за периода юли 2009 – март 2013 г. Тя обаче подчерта, че се надява това да се случи в законодателната инициатива на новия парламент.

В духа на приемственост и на приключване на мандата с гордост отчитаме постигнатите резултати. Поставихме добро начало, каза Павлова и изрази надеждата си, че следващото правителството ще може да довърши започнатото.

Фокусирахме усилията си върху по-силен контрол върху концесиите и най-важното - на българските граждани да не им се отказва достъп до плажовете, обществена собственост, да не им се събират пари и да не се пречи на тяхната почивка, обяви тя. Над 220 проверки на морските плажове за тези договори бяха извършени, бяха разписани и много санкции, за да се осигури максимално изискванията за достъп, хигиена, наличие на спасители, а и да се увеличат приходите в държавния бюджет, обясни Павлова.

България е богата на води, но ние пилеем водата. Затова трябва да се предприемат много сериозни мерки в областта това да не се случва. Страната има нужда от язовири, за каквито имаме пари от Световната банка, коментира Павлова. Вече има изградени планове за подобряване на водоснабдяването в страната. Много можем да говорим за ВиК сектора, надявам се да продължи да се работи в тази посока.

Павлова отбеляза, че близо 20 години е била отлагана реформата във водния сектор, което е довело до много загуби на вода, течове, кражби, както и изцяло амортизирана водопреносна мрежа, което се отразява на цената на водната услуга за крайния потребител в някои региони. По думите й, 20 области в страната продължават да бъдат в режим на водата.

Важен фокус на работата на повереното ми ведомство бе върху постигането на енергийна ефективност. Тук не става дума само за саниране, уточни тя.

По думите й, в края на годината нито едно евро не трябва да остане неусвоено по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007 – 2013 година. Павлова отбеляза, че оценката на ЕК за системата за контрол и управление на ОПРР е положителна. Най-важното е, че няма спрени европейски средства, каза тя й обясни, че в рамките на програмата са обявени 47 схеми за финансиране на проекти на обща стойност над 300 млн. лева.

Тя бе категорична, че 100% от бюджета на ОПРР е заплануван. Подадени са 1828 проектни прложения, 996 са сключени договори, а 304 от тях са вече приключени. Над 470 сгради от цялата страна са с ремонтирана образователна, социална и културна инфраструктура.

Павлова съобщи, че отчетът за работата на ведомството ще бъде представен не само пред журналисти днес, но и утре на новия служебен министър.

На пресконференцията присъстват и заместник-министрите на регионалното развитие и благоустройството Николина Николова, Добромир Симидчиев и Николай Нанков, както и председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Лазар Лазаров.

Можете да гледате пресконференцията на живо тук!

Водещи новини

Още новини