Цветанов: Работи се по две версии за отвличането на Лара Банева

share

ГЕРБ допусна грешки при управлението си, свързани с доходите на българските граждани. Това призна в предаването "Денят започва" на БНТ вицепремиерът в оставка Цветан Цветанов.

Премиерът Бойко Борисов и парламентарната група на партията винаги сме се старали да се увеличат доходите на хората. Но това не се позволяваше от състоянието на държавата. Страната бе в много тежка и сложна обстановка, в която трябваше да се повиши рейтингът на България, да се следи за фискалната стабилност и дисциплина, за да се направи тя сигурна и атрактивна за чуждестранни инвестиции.  Премиерът винаги се е вслушвал в анализите и съветите на финансовите експерти, обяви той.

По думите му, има обвинения, че доходите са недостатъчни и не покриват инфлационния процес. Действително страната можеше да има малко по-голям дефицит и да се повишат малко заплатите. Но ние сме ползвали възможно най-добрия капацитет в лицето на Кристалина Георгиева, която през цялото време подкрепяше политиката на фискална дисциплина, уточни той и допълни, че пари за обещаните от 1 април пенсии има.

Според него, трябва да се търси баланса между потребностите на гражданското общество състоянието на гражданите. Това е, към което премиерът ще се стреми в бъдещ управленски мандат, обяви той.

Неприемането на България и Румъния в Шенгенското пространство преди две години мина под едно споразумение между страните. Това показа, че влизането в Шенген не е свързано само с изпълнението на критериите. Страната ни изпълни своите ангажименти, като покри абсолютно всички критерии, коментира той, но допълни, че Шенген се е превърнал в политически въпрос.

19,3% имаме увеличение на престъпността на територията на столицата. Но има напредък в борбата с организираната престъпност, каза той. Относно отвличането на дъщерята на Брендо, министърът на вътрешните работи в оставка обяви, че се работи по две версии. Но сме пестеливи на коментари, свързани с оперативната дейност. Няма какво да кажа публично. Но колегите работят денонощно, категоричен бе той.

Цветанов обяви, че има хора, които се опитват да дискредитират българската полиция.

Оставям зад себе си една подредена система в МВР, реформи, осъществени с необходимите законодателни промени. Успяхме да дадем по-голяма публичност на работата на ведомството, обяви той и подчерта работата на ГДБОП като отправна точка на комуникацията с международните партньори. В новия мандат полицията трябва да въвежда информационни технологии, чрез което да се следи за обществения ред и сигурността в страната, смята вътрешният министър в оставка.

Водещи новини

Още новини