Нона Караджова: За да защитим хората, трябва да сме по-подготвени

share

За да защитим здравето на хората и околната среда, трябва да сме още по-подготвени, за да реагираме при тези природни явления, които все повече ще зачестяват. Това каза министърът на околната среда и водите в оставка Нона Караджова при подписването на договори за финансова помощ за борба с горските пожари и наводненията.

„Договорът е плод на невероятни усилия на експертите от Национална служба по пожарна безопасност и защита на населението, от експертите на МОСВ. Това е изключително важен проект за България. Той е на обща стойност 195 милиона лева, поделен почти поравно между два компонента – мерки за реагиране при горски пожари и при наводнения”, добави Караджова. По думите й проектите са важни, за да се отговори на предизвикателствата за Европа и за целия свят за адаптация към изменение на климата.

„Учените са категорични, че все по-често ще зачестяват екстремните заявления като наводнения, пожари и суши”, каза още Нона Караджова. Тя посочи, че в областта на борбата с пожарите приоритетни са планинските, високопланинските региони.

„Природната стихия е нещо, което може да увреди за столетия напред нашата национална съкровищница. Тези мерки ще подпомогнат на България да пресрещнем предизвикателствата. Това беше и посланието на еврокомисар Кристалина Георгиева – да бъдем подготвени”, заяви министърът в оставка.

Водещи новини

Още новини