Слави Бинев: Основите на демокрацията в България са разбити

Булфото
share

Независимият евродепутат Слави Бинев заяви на пресконференция в Европейския парламент в Брюксел днес, че ще работи за това институциите на ЕС да окажат натиск над българските власти в осигуряването на защитата на екипажа на кораба "Свети Николай".

Корабът бе задържан миналата година, след като на борда му бяха открити три тона кокаин. Българските моряци са в арест в Испания. Според близки на екипажа, които присъстваха на днешната пресконференция, семействата не могат да си позволят разноските по защитата на обвиняемите. Тези хора са оставени без адвокати и преводачи, държавата се е отнесла към тях като мащеха, коментира Бинев. Не сме получили помощ от държавата, молили сме многократно, уточни представител на семействата на екипажа.

На пресконференцията бяха изразени мнения и за обстановката у нас. Преслава Димитрова, представител на организаторите на протестите във Варна, призова да бъде почетена паметта на Пламен Горанов, издъхнал от раните си, получени след самозапалването му пред общината в града. Можете да ни помогнете, само ако искате, ние не просим; молим ЕП да свали доверието си от българските политици, довели страната ни до това положение, заяви Димитрова пред присъстващите на пресконференцията евродепутати.

Слави Бинев коментира, че истината за България е била дълго крита и премълчавана. Той упрекна медиите, които не са обръщали внимание на истинските проблеми. Бинев призова за наказания на управниците и на онези, които са ги обслужвали и са били техни съучастници. Не само гладът, а безперспективността изкара хората на улицата; лекуваме симптомите, а не болестта, добави той по повод предприетите на управленско равнище мерки след началото на протестите.

Предупреждавах, че в България ще се случи европейска пролет, която ще дискредитира европейските институции, заяви Бинев. Според него правителството в оставка е част и следствие от проблема, като същината е въпросът с медиите и банките. Основите на демокрацията в България са разбити - липсват свобода на медиите, независима съдебна система, бизнес извън средите на управляващите, независимо гласуване, посочи Бинев. По неговите думи властта умишлено и многократно е отклонявала общественото внимание от значимото.

Като пример за такава манипулация той даде днешното отвличане на дъщерята на Евелин Банев и допусна, че това е свързано с възможните показания на подсъдимия. Бинев призова за възможност гражданските организации да участват в изборите и в изборните комисии, както и на предстоящия вот за Народно събрание да има наблюдатели от ЕС. Според него политиците в България не враждуват помежду си, а с гражданите.

Водещи новини

Още новини