Плевнелиев: Аз съм част от народа (обновена)

булфото
share

Хората очакват от президента откровеност ,каза Росен Плевнелиев по Нова ТВ.

Държавният глава ще работи в интерес на народа. Това не е първата, но не е последната криза. Въпросът е как ще излезем от нея, дали с достойнство или по недостоен начин. Аз съм част от народа, допълни той.  работя за това да има ясни послания към партията и те могат да ни изведат от кризата. Хората искат да бъдат управлявани от почтени хора. Президентът отказа да коментира политици.

За срещата с представителите на протестиращите президентът каза, че това не е било провал. Дойдоха хора, някои предложиха много смислени идеи, допълни той, като посочи, че той не е опредяла списъка на хората, които дойдоха вчера в президентството. Един президент не може да бъде партиен член. Гарантирам, че служебното правителство ще бъде надпартийно. В него ще има компетентни хора, независимо от партиите. Държавният глава отказа да посочи кой ще бъде служебният премиер. Кристалина Георгиева е български комисар и ще остане на работа там, където е, каза още президентът.

Нарекохте оставката на Бойко Борисов безотговорна, бе попитан от Сашо Диков президентът. Тогава изказах своето мнение, отговори Плевнелиев. Премиерът сам взима решенията, обясни държавният глава. Аз бях изненадан с оставката, каза Плевнелиев. Отношенията са ни мъжки и прями, допълни президентът, като допълни, че между политици на високо ниво не може да има караници, защото проблемът трябва да се посочи, обсъди и реши. Такъв съм и с други политици - Сергей Станишев, Лютви Местан. Моята каузата е България – модерна и просперираща, допълни държавният глава.

Задачата ни е да гарантираме мирно функциониране на следващото правителство, обясни президентът.

Президентът на България ще си свърши работата в интерес на народа. Той заяви, че в България идеите на гражданите могат да се реализират само чрез институции. Една личност не може да оправи тази държава, колкото и да е силна тя. Институциите, когато гарантират правилата, когато се спазват законите, ще помогнат да се увеличат инвестициите и работните места.
Плевнелиев допълни, че един президент не може да се заиграва с една или друга политическа партия. „Конституцията посочва много ясно неговата надпартийност и независимост. Аз не съм член на политическа партия, не съм бил. Смятам да спазвам правилата и Конституцията. Гарантирам, че като президент ще адресирам проблемите на хората с цялата честност и откровеност. Служебното правителство ще бъде поставено под натиск. Разбира се, най-различни кръгове и интереси биха искали да бъдат представени там. Но по начина, по който ще бъде сформирано служебното правителство, ще стане ясно, че то е истински надпартийно. От друга гледна точка нека да сме наясно – за мен е важно в него да влязат хора, които могат да си свършат работата, без да гледам какви са били те в миналото и каква е била тяхната политическа принадлежност. Имаме служебно правителство, то има ясни задачи, трябва да ги свърши. Всеки един от тези хора трябва да е компетентен, да може да свърши тази работа, независимо от неговата политическа принадлежност”, допълни Росен Плевнелиев.

Президентът благодари на своята съпруга, която пази себе си и децата от шума. Тя не бе съгласна и да се кандидатирам и за министър, допълни той.


Обичам си родината, и искам тя настане място, достойно за живеене. Надявам се, хората да виждат в мен прагматик. Аз предлагам да постъпим като германците, да седнем и да обсъдим и решим проблемите. Той отказа да посочи коя е основната грешка на Борисов: Трудно е да се прецени, правилната оценка ще направи историята. В нея не се влиза по поръчка. Оценката ще я дадат хората на следващите избори.

Искам хората да занаят, че президентството и служебното правителство ще работят с тях.

Според Плевнелиев не е необходима ревизия на Конституцията. Да покажем на Европа, че устоите на демокрацията в България са здрави и да променим страната за добро, завърши Плевнелиев.

Водещи новини

Още новини